Red Star Line Museum opent de deuren

Red Star Line. Foto: Michel Wuyts

Tientallen miljoenen Europeanen vertrekken vanaf het begin van de 19de eeuw met de boot naar Noord- en Zuid-Amerika, op zoek naar geluk en een beter bestaan. Voor heel veel mensen begint die reis in een havenloods aan de Rijnkaai in Antwerpen. Tussen 1873 en 1934 brengen de oceaanstomers van de Red Star Line meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de overkant en terug. Het Red Star Line Museum brengt deze geschiedenis vanuit een hedendaags perspectief opnieuw onder de aandacht van een breed (inter)nationaal publiek.

Migratie, een gelaagd verhaal

Het museum vertelt het verhaal van migratie in verschillende lagen. Zo is er allereerst het Antwerpse verhaal, over de stad en haar haven, over de gebouwen van de Red Star Line rederij in Antwerpen als laatste halte op een reis naar geluk en een beter bestaan. Het is een Belgisch verhaal over mensen die door armoede, maar ook door een zucht naar avontuur inscheepten op de Red Star Line. Het is ook een Europees verhaal, de meeste passagiers van de Red Star Line kwamen immers uit Oost-Europa, uit het Russische en het Oostenrijk-Hongaarse rijk. Het Red Star Line Museum vertelt ook een Amerikaans verhaal, over de voorouders van Amerikanen, over hun roots en hoe zij daar terecht zijn gekomen.

Verhalen van vroeger en (n)u

Maar er is meer. Het Red Star Line Museum vertelt tot slot ook het universele verhaal van migratie. Migratie en menselijke mobiliteit zijn immers van alle tijden: miljoenen mensen over de hele wereld lieten (en laten) alles wat hen bekend is achter en gaan op zoek naar een nieuwe toekomst elders. De honderden reisverhalen van verwanten, afstammelingen en zelfs van overlevende passagiers worden aangevuld met hedendaagse of andere historische migratieverhalen. Ook aan u wordt nadrukkelijk gevraagd uw migratieverhaal te delen.

Aan het einde van de historische museumopstelling kijkt het museum vanuit een hedendaags perspectief terug op wat honderd jaar geleden in de gebouwen gebeurde. Dertien Antwerpenaren met een migratieverhaal getuigen over de impact die deze ervaring heeft gehad op hun leven. Aan u om uit te maken of er fundamentele verschillen zijn met de vele historische getuigenissen van Red Star Line passagiers elders in de tentoonstelling.

Alle informatie over het Red Star Line Museum vindt u op de website van het museum.

Foto: Michel Wuyts

Evenement
migratie