'Recognizing our cultural heritage': een Amerikaans-Vlaamse dialoog

Affiche tentoonstelling 'Regcognizing our cultural heritage'

2010, door UNESCO uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Toenadering van Culturen, viert de gelijkwaardigheid van alle culturen en zet zich in voor de promotie van wederzijds respect en samenwerking voor een duurzame vrede, door dialoog en bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. De erkenning hiervan is een fundamenteel cultureel proces dat uitmaakt of de gemeenschappen, groepen of individuen hun uitdrukkingen, gewoonten en voorstellingen opnemen als deel van hun immaterieel cultureel erfgoed. De tentoonstelling 'Recognizing our cultural heritage', te zien in de hoofdgebouwen van UNESCO van 7 tot 26 april 2010 (Salle des Pas Perdus), toont het belang van de instandhouding van dit erfgoed in de 21ste eeuw voor het gevoel van continuïteit en collectieve identiteit dat het aan de gemeenschappen geeft en is een organisatie van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw en Documentary Arts (U.S.A.).

De tentoonstelling presenteert een aantal foto's, genomen door Alan Govenar, van Amerikaanse National Heritage Fellows en individuele vertegenwoordigers van immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen.

Delen van deze tentoonstelling zullen in de tweede helft van 2010 ook op diverse plaatsen in Vlaanderen te zien zijn, vergezeld van een reeks colloquia, workshops en discussies rond de safeguarding van immaterieel cultureel erfgoed en de UNESCO-Conventie van 2003.

Websites:

Documentary Arts, Recognizing our cultural heritage
UNESCO, Photo Exhibition

Evenement
UNESCO
Documentary Arts