Project digitaliseert vier toonaangevende Belgische architectuurtijdschriften

Even terugspoelen: in 2013 starten de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Universiteitsbibliotheek Gent, de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven met de digitalisering van een aantal Belgische architectuurtijdschriften uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog. De keuze valt op L'Émulation, L'Habitation à bon marché, Bâtir en L'Ossature métallique, omwille van hun architectuurhistorische belang en de aanwezigheid van een volledige reeks in de collecties van de partnerbibliotheken. Ondertussen is het project zo goed als afgerond. Op 5 november 2015 wordt het project gepresenteerd met een lezing door prof. Hélène Jannière (Université de Rennes 2).

Bedoeling van het project 'Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften' was om niet enkel te zorgen voor een betere toegankelijkheid en nieuwe zoekmogelijkheden, maar ook te focussen op de conservering van deze tijdschriften. Door de tijdschriften digitaal beschikbaar te maken, kunnen de oorspronkelijke exemplaren immers gespaard blijven.

In de loop van het project heeft het CVAa een reeks webpagina’s samengesteld die de verschillende stappen, keuzes en beperkingen van de digitalisering toelichten. In diverse artikels worden zoveel mogelijk aspecten van een dergelijk digitaliseringsproject besproken, gaande van het opstellen van een lastenboek, over de keuze van tijdschriften en het engageren van een digitaliseringsfirma, tot transport, OCR, ontsluiting en auteursrechten.

Het project 'Digitalisering Belgische architectuurtijdschriften' is een initiatief van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven, de Universiteitsbibliotheek UGent en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, met steun van het Fonds Inbev-Baillet Latour (Koning Boudewijnstichting).

Foto: Tijdschrift L'Habitation à bon marché, collectie Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience