Project CEST: de discussie is geopend

Logo Project CEST

In februari 2010 werd het startschot gegeven voor Project CEST (Cultureel ErfgoedStandaarden Toolbox). Het project, uitgevoerd door PACKED vzw en eDAVID vzw in opdracht van het Agentschap Kunsten en Erfgoed, wil de erfgoedinstellingen in Vlaanderen wegwijs maken in het gebruik van standaarden bij het creëren, beheren en toegankelijk maken van digitale collecties. Eén van de resultaten is CESTbasic, een set van standaarden die minimaal vereist zijn voor de kwaliteitsvolle uitvoering van een digitaliseringsproject.

Het project besteedt ruim aandacht aan de ontwikkeling van een breed draagvlak voor de voorgestelde standaarden. Via het opstarten van een wiki kunnen alle belanghebben en geïnteresseerden mee discussiëren over de (on)geschiktheid van standaarden voor een bepaalde toepassing (use case). Inmiddels staat de wiki online en is de discussie geopend.

Meer informatie: website project CEST.

Project CEST is nauw verwant met DE BASIS, een initiatief van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN), waarmee een samenwerkingsovereenkomst werd gesloten. Er zal onderling expertise worden gedeeld en er wordt voor gezorgd dat DEN en CEST gelijklopende aanbevelingen doen aan de sector. DE BASIS werd onlangs gevoelig uitgebreid.