Privéverzamelaars prominent aanwezig op BRAFA

Op 24 januari opent in Brussel BRAFA - voluit 'Brussels Art Fair' - een van de oudste kunst- en antiekbeurzen ter wereld. Ter gelegenheid van deze 60ste editie plaatst BRAFA ‘de Belgische verzamelaars’ in de kijker. De kunst- en antiekbeurs breekt op die manier met de traditie om een museum of culturele instelling uit te nodigen.

De selectie van de privéverzamelaars gebeurde door de Koning Boudewijnstichting, met diversiteit en kwaliteit als sleutelwoorden. Uiteindelijk verlenen negen verzamelaars hun medewerking, de meerderheid van hen wenst anoniem te blijven. Op de stand van de Koning Boudewijnstichting tonen zij topwerken van onder meer Van Dyck, Jordaens, Sam Francis en Paul Delvaux, alles samen goed voor zo'n honderd werken.

De aanwezigheid van de privécollecties wijst op het belang van dergelijke collecties voor het patrimonium. Steeds vaker doen publieke verzamelingen beroep op privéverzamelaars om hun tijdelijke of permanente tentoonstellingen vorm te geven. De negen tentoonstellende verzamelaars overwegen bovendien een schenking aan een museum of aan de KBS, iets wat de Koning Boudewijnstichting actief aanmoedigt. De Stichting geeft daarom ook begeleiding bij de fiscale en adminstratieve afwikkeling van schenkingen.

BRAFA loopt nog tot 1 februari 2015 in Tour en Taxis, Brussel.

Lees ook het interview met Dominque Allard (Erfgoedfonds Koning Boudewijnstichting) op brusselnieuws.be.

Foto: BRAFA 2014

Evenement
Koning Boudewijnstichting
schenkingen