Primeur voor Vlaanderen: minister Gatz stelt ErfgoedApp officieel voor

Vraag: wat hebben het Brooklyn Museum, het MIAT en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) met elkaar gemeen? Ze verbinden de (fysieke) wereld van hun collecties op een publieksvriendelijke én succesvolle manier met de virtuele wereld, dankzij iBeacons en augmented reality-technologie. Die krijgt nu, dankzij de gloednieuwe ErfgoedApp, ook in Vlaanderen een meer dan stevige voet aan de grond.

Op 19 januari heeft Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de ErfgoedApp gelanceerd in het M HKA. Sven Gatz over de ErfgoedApp: “Met de lancering van de interactieve ErfgoedApp heeft Vlaanderen een ware primeur. De app is een belangrijk instrument om de uitgebreide collecties van onze musea en ons rijke culturele verleden op een interactieve en toegankelijke manier aan te bieden aan een Vlaams en internationaal publiek.”

Voorstelling ErfgoedApp, 19 januari 2016 @ M HKA

 

Het internet of things

Objecten in onze musea, historische plekken en archiefstukken zijn ongemeen rijke bronnen van kennis. Maar dankzij de opkomst van het zogenaamde internet of things – waarbij allerlei voorwerpen met elkaar verbonden zijn en informatie uitwisselen – kan dat erfgoed nog meer inhoud en betekenis krijgen.

De nieuwe ErfgoedApp, ontwikkeld door FARO en het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid, en met de technologie van het aan de Université de Lausanne verbonden Zwitserse bedrijf Vidinoti, wordt na een introductie in de erfgoedsector nu gelanceerd. De ErfgoedApp is niet alleen gratis (in zowel Google Play als de App Store), maar ook erg handig in gebruik. Dankzij een simpele scan met het camera-oog van een smartphone of tablet, krijgt de bezoeker geluids- en tekstfragmenten, filmpjes, enzovoort. Bovendien gebeurt dit à la carte, volgens de keuze van de bezoeker zelf, die niet verplicht wordt om ‘alles’ te bekijken, te lezen en te beluisteren.

Buiten deze augmented reality-technologie maakt de ErfgoedApp ook gebruik van iBeacons om informatie te pushen naar de telefoon of tablet. Dat zijn kleine bluetoothzenders die vlakbij de kunstwerken en objecten geïnstalleerd zijn en de communicatie naar het toestel van de ontvanger verzorgen. De connectie gebeurt via bluetooth, en er is in de testfase gewaakt over het gebruiksgemak.

Bring your own device & innovatie

Internationaal is er de trend dat audiogidsen in musea vervangen worden door apps die werken op de smartphone van de bezoeker. Danzij de ErfgoedApp krijgen bijna 2.000 musea en erfgoedorganisaties nu de mogelijkheid om zelf multimediale informatie aan te bieden via de app. De afgelopen maanden zijn tientallen medewerkers van musea en erfgoedorganisaties opgeleid om de app en de backofficetechnologie betekenisvol en interessant in te zetten. 

+1.700 musea & erfgoedorganisaties te vinden via de kaart in de app

De ErfgoedApp is ook gekoppeld aan Erfgoedkaart.be, dé rijke en gebruiksvriendelijke portaalsite die alle erfgoedinstellingen en -organisaties in Vlaanderen en Brussel bijeenbrengt. Bezoekers kunnen via de kaart in de app ontdekken welke musea & erfgoedorganisaties in de buurt zijn.

Ontdek de ErfgoedApp op www.erfgoedapp.be.