Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde van de provincie Antwerpen 2008 uitgereikt

De studie 'Zakenlieden in Antwerpen tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw' van Hilde Greefs, wint de Provinciale Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde van de provincie Antwerpen 2008. Aan de prijs is een bedrag van 2.480 euro verbonden.

In haar studie brengt Hilde Greefs het gevarieerde en intrigerende wereldje van de toplui uit het Antwerpse zakenmilieu uit het einde van de achttiende eeuw en een ruim deel van de negentiende eeuw voor de lezer tot leven. Tegen de stevig geborstelde achtergrond van de commerciƫle en industriƫle ontwikkelingen, schildert ze een minutieus, haarfijn en indringend groepsportret van de Antwerpse zakenwereld tijdens een cruciale scharnierperiode uit de economische, sociale en politieke geschiedenis van de regio.

Ook het aandeel van immigranten in de economische groei; de maatschappelijke verhoudingen tussen allochtonen en autochtonen; de vorming van sociale netwerken en de ontwikkeling van integratieprocessen, komen aan bod.

De jury, bestaande uit Herman Coppens, Ria Fabri, Guido Marnef, Alfons Thijs en Katrien Verschaeren en voorgezeten door Ludo Helsen (gedeputeerde) beoordeelde de studie als van zeer hoog kwalitatief niveau. Zij getuigt van een gedegen historisch en sociaal-economisch inzicht. Zij steunt op uitgebreid archiefwerk, gecombineerd met kritisch literatuuronderzoek.

De plechtige uitreiking van de prijs zal volgend jaar plaatshebben tijdens de Provinciale Cultuurdag op een nog nader te bepalen datum.

Prijs voor Geschiedenis en Volkskunde
provincie Antwerpen