Pools museum POLIN wint belangrijkste Europese museumprijs

POLIN, het museum over Poolse joden in Warschau, heeft in San Sebastian (Spanje) de ‘European Museum of the Year Award 2016′ in de wacht gesleept. Voor de prestigieuze prijs, die al voor de 39e keer werd uitgereikt, waren in totaal 49 musea genomineerd.

Het POLIN is gevestigd in een opvallend nieuw museumgebouw, gelegen in wat ooit de Joodse wijk van Warschau was - het latere Ghetto. De EMYA-jury looft vooral de manier waarop het museum een breed publiek weet aan te spreken. Ook de manier waarop het omgaat met heikele kwesties oogst veel lof. Zo besteedt het museum onder meer aandacht aan de vraag hoe een ogenschijnlijk goed georganiseerde samenleving plots kan omslaan in een breukgebied, met de uitroeiing van een volledige bevolking en cultuur  tot gevolg.

Naast de EMYA-award werden ook nog prijzen toegekend aan enkele andere musea:

  • De Council of Europe Museumprijs 2016 ging naar het European Solidarity Centre in Gdańsk, Polen.
  • De Silletto Prijs 2016 werd uitgereikt aan het Stadsmuseum van Vukovar (Kroatië), als erkenning voor het uitstekende werk met lokale vrijwilligers en de lokale gemeenschap.
  • De Kenneth Hudson Award 2016 ging naar Micropia (Amsterdam - Nl), voor de vernieuwende manier waarop het museum de collectie aan het publiek toont.
  • Ten slotte waren er speciale vermeldingen weggelegd voor Bibracte (Mont Beuvray, F), het Archeologisch Museum van Tegea (Griekenland), BZ ´18–´45.One Monument, One City, Two Dictatorships, de permanentie tentoonstelling in het Monumento alla Vittoria (Bolzano, I), het Nationaal Militair Museum van Soest (Nl), de Information Age Galleries in het Science Museum (London) en The Whitworth Art Gallery (Manchester, UK).


Meer informatie vindt u op de website van het European Museum Forum, organisator van de EMYA-awards.

Foto: W. Kryński / POLIN Museum of the History of Polish Jews

European Museum of the Year Award
EMYA