Piet Chielens wint Davidsfonds Geschiedenisprijs 2014

Piet Chielens

Piet Chielens, coördinator en drijvende kracht achter de vernieuwing van het In Flanders Fields Museum in Ieper, is de laureaat van de derde Davidsfonds Geschiedenisprijs. Deze prijs gaat naar de persoon die zich het afgelopen jaar het meest verdienstelijk heeft gemaakt voor de popularisering van geschiedenis. Aan de Davidsfonds Geschiedenisprijs hangt een bedrag van 2.014 euro vast. De prijs wordt uitgereikt in het kader van de twaalfde Nacht van de Geschiedenis, die dinsdag (25 maart) plaatsvindt.

Piet Chielens werd verkozen uit een shortlist van zes kandidaten. De jury omschreef hem als volgt: "Piet Chielens heeft uitstekend werk geleverd met zijn vernieuwde In Flanders Fields Museum in Ieper. Hij zet alle troeven in om inzicht te geven in de Eerste Wereldoorlog. Als coördinator van dat museum greep hij ook de kans om na te denken over de herdenkingsindustrie rond WO I en hoe die herdenking op een respectvolle manier kan plaatsvinden. Daarnaast presenteerde hij het afgelopen jaar samen met Birger Stichelhaut ook het boek De Oorlog vanuit de Lucht, waarin hij met zorgvuldig gekozen en becommentarieerde luchtfoto’s inzicht geeft in het verloop van de oorlog en de veranderingen van het landschap in zijn archeologische, historische, militaire en natuurlijke elementen."

Na zijn studies economie en politieke wetenschappen, nam Chielens' passie voor geschiedenis toch de bovenhand. Van jongs af aan had hij een grote interesse voor de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen ervan. Zelf afkomstig uit de Westhoek, kwam hij al snel in contact met de impact van die oorlog op de omgeving. Van 1992 tot 2007 organiseerde hij de Vredesconcerten, een reeks concerten ter herdenking van de gebeurtenissen tijdens WO I. Chielens schreef ook een aantal boeken over het thema, zoals De Troost van Schoonheid, de literaire Salient, Ieper 1914-1918, dat hij samen met zijn broer Wim schreef. Sinds 1996 is hij coördinator van het In Flanders Fields Museum. In 2012 werd het museum onder zijn leiding voor een tweede keer helemaal vernieuwd. In de moderne en interactieve opstelling staan persoonlijke verhalen centraal en worden digitale technieken ingezet om de bezoekers mee te nemen doorheen de verhalen van burgers, soldaten, vrouwen, kinderen, kunstenaars … zodat ze de invloed van de oorlog zelf zouden kunnen ontdekken. Dankzij de ideeën en de inzet van Piet Chielens en zijn team werd het museum alvast klaargestoomd om de herdenking van 100 jaar WO I op een moderne en inspirerende manier in te zetten.

Eerdere winnaars van de Davidsfonds Geschiedenisprijs waren Roel Daenen (2012) en Herman Van Goethem (2013)

Evenement
Davidsfonds