Petit-beurretaart van Scouts Parsifal Rumbeke bekroond tot leukste traditie op kamp

Afgelopen zomer organiseerden de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen en tapis plein via Facebook een zoektocht naar de leukste traditie op kamp. Een kamp van een jeugdbeweging zit immers vol klassiekers, tradities en rituelen. Een jury koos uiteindelijk Scouts Parsifal van Rumbeke als winnaar met hun traditie van een gigantische petit-beurretaart.

"Tijdens de bezoekdag op kamp maken we als dessert telkens een gigantische petit-beurretaart. Dit jaar was ze 3 meter op 1,5 meter (10 x 27 koekjes)! De taart is altijd mooi versierd in functie van het kampthema. De taart wordt door meer dan 250 mensen verorberd. De fouriers maken de taart ’s avonds laat en ze wordt dan op een koele plaats bewaard, want ze past natuurlijk niet in de koelkast. Op de foto ziet u bijvoorbeeld de taart van het afgelopen kamp met als thema Super Mario", aldus Yoke Aerbeydt van Scouts Parsifal.

Met deze verkiezing wint Scouts Parsifal een uitstap voor één leeftijdsgroep in het thema ‘terug in de tijd’ en daarnaast krijgt deze groep ook een reportagefilmpje van Mediaraven én een artikel in het leidingstijdschrift van zijn/haar landelijke jeugdbewegingskoepel.

Hudo's, kwalleballen en kampvuur

Een gedeelde tweede plaats werd toegekend aan Chiro Stokkel en Scouts Ten Berg (Gent). Chiro Stokkel TiTo organiseert elk jaar tijdens het ouderbezoek op kamp een bezinning waarbij de leiding die in hun tweede jaar is hun belofte mogen doen. Ze krijgen dan ook hun fluit, die een hele Chiro-carrière moet meegaan. Scouts Ten Berg steekt dan weer heel veel werk in het bouwen van de jaarlijkse hudo. Elk jaar is het een kwestie om de zotste, grootste, tofste, comfortabelste hudo ooit te bouwen. De scoutsgroep moet er ondertussen één hebben met minstens twee verdiepingen, dubbele wc-brillen, platformpjes, met klimnet of met een uitkijkpost én compleet met hudoboek waar iedereen zijn of haar gedachten in kan neerpennen.

Op de derde plaats eindigde KLJ Wildert dat op de laatste dag van het kamp een wedstrijd kwalleballen organiseert. Twee teams strijden om de eer door om ter vaakst de kwallebal (een jutte zak vol zand) in het bad (met water) van de tegenstander te gooien. Daarna mogen de bengels na een heel kamp spelen, douchen om helemaal klaar te zijn voor het eindspel, traditioneel opgesteld door de stoppende leiding. Als afsluiter volgt het beste feestje van het jaar, tot iedereen er bij neervalt. Bij Chiro Snaaskerke mag de afscheidnemende leiding het kampvuur in de vorm van het kampthema sjorren en het dan op het einde van de avond aansteken. Symbolisch wordt dan ook de vlag van de oud-leiding aan de toekomstige leiding doorgegeven.

Zie ook: website Heemkunde Vlaanderen