Paard gezocht!

Ruiter op paard (c) Museum Morfologie UGent

Paardenstad Waregem is op 15 en 16 april 2011 gaststad voor het vijfde European Equine Health and Nutrition Congress. Volgend jaar wordt ook wereldwijd de 250e verjaardag van het diergeneeskundig onderwijs gevierd. Dit is meteen een unieke gelegenheid om uit te pakken met een passende tentoonstelling. In april en mei 2011 zal u de geschiedenis van de paardenzorg en -geneeskunde kunnen bewonderen in de tentoonstelling ‘Van paardenmiddel tot paardendokter’.

Hiervoor is het stadsarchief van Waregem nog op zoek naar divers materiaal. Er wordt gezocht naar materiaal in verband met geneeskunde en verzorging van landbouwpaarden, racepaarden en recreatiepaarden, archief van voormalige dierenartsen, informatie over rijksveeartsenij, paardenmarkten, hengstenkeuringen ...

Heel specifiek wordt gezocht naar handels- en reclamekaarten van dierenartsen, 19e-eeuwse registers waarin veeartsen bijhielden welke medicijnen toegediend werden, onderwijsplaten over de anatomie van het paard, remedieboeken ... Anekdotes, foto’s, affiches, voorwerpen, prentkaarten, persberichten, boeken en facturen. Alles wat een link heeft met de geschiedenis van de paardengeneeskunde is welkom.

Voor een compilatiefilm worden nog oude amateurfilmpjes over paardenverzorging en -geneeskunde gezocht.  

Kan u helpen? Hebt u nuttige adressen? Neem dan contact op met het stadsarchief van Waregem

Contact: +32 (0)56 62 12 18 of archief@waregem.be

Foto: Museum Morfologie UGent