Oproep kandidaatstelling gebruikersgroep virtueel platform immaterieel cultureel erfgoed

Het agentschap Kunsten en Erfgoed is in samenwerking met het departement CJSM gestart met de ontwikkeling van een databank / website / virtueel platform voor het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen. Dit doen ze in uitvoering van de visienota Een beleid voor Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen.

De databank / website / het platform moet op termijn uitgroeien tot dé plaats waar:

  • alle betrokken kennis en expertise over het immaterieel cultureel erfgoed wordt uitgewisseld en gedeeld voor het borgen ervan;
  • het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen in kaart wordt gebracht;
  • samenwerking tot stand komt.

De website moet ook de zichtbaarheid van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen verhogen, het draagvlak vergroten en voorbeeldprojecten in de kijker plaatsen. Het zijn de (gesubsidieerde) cultureel-erfgoedorganisaties en erfgoedgemeenschappen rond immaterieel cultureel erfgoed die ervoor zullen zorgen dat deze ambitie gehaald wordt.

De opdracht is toegewezen aan Pure Sign, een bedrijf uit Gent. Ze ontwikkelen de website en de databank in CollectiveAccess en Drupal. De begeleiding van Pure Sign pakken we trapsgewijs aan:

  • Er is een beperkte stuurgroep samengesteld waarin FARO, tapis plein en PACKED zijn opgenomen.
  • Er wordt een bredere gebruikersgroep samengesteld. Daarvoor kan elke gesubsidieerde organisatie en kunnen ook erfgoedgemeenschappen rond een element immaterieel cultureel erfgoed zich kandidaat stellen.
  • We zullen de gebruikersgroep regelmatig (tussen februari en juni minstens 4 keer) informeren en om advies vragen.

Wie wenst uitgenodigd te worden voor de gebruikersgroep kan zich aanmelden bij Kunsten en Erfgoed. U stuurt een mail naar dries.vandenbroucke@cjsm.vlaanderen.be, daarin vermeldt u uw naam, de naam van uw organisatie, e-mailadres en motivatie om deel uit te maken van de gebruikersgroep. Kandidaturen indienen kan tot 31 januari 2012.

Bron: Agentschap Kunsten en Erfgoed

immaterieel cultureel erfgoed