Oproep: CVAa zoekt vormgevingserfgoed

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven maakt een overzicht van erfgoed over vormgeving in Vlaanderen. Het CVAa wil dat materiaal graag centraal registreren, zodat het breder bekend geraakt. Bewaart uw instelling of vereniging een archief van een vormgever of vormgevingsbedrijf? Of bent u zelf in het bezit van een vormgevingsarchief? Contacteer dan het CVAa.

Zo bewaart De Zwarte Doos (het Stadsarchief van Gent) het archief van meubelbedrijf Van Den Berghe-Pauvers. Zowel in het Universiteitsarchief van Leuven als bij Mu.ZEE in Oostende zitten ontwerptekeningen voor behangpapier van Victor Servranckx. Het Jubelparkmuseum in Brussel bezit een collectie materiaalstalen van een textielbedrijf uit het Waasland. Maar ook kleine verenigingen bewaren vaak waardevol archiefmateriaal van ontwerpers en bedrijven die actief waren in de streek.

Signaleer het CVAa of uw vereniging vormgevingserfgoed bewaart en of u weet heeft van archiefmateriaal of collecties die zich bij andere organisaties of privépersonen bevinden. Het kan daarbij zowel gaan om het archief van een tegelbedrijf, als om het fotoalbum van een lokale vakschool, of de briefwisseling van een glasschilder met zijn opdrachtgevers. Alle informatie, ook die waarvan u twijfelt of ze wel in aanmerking komt, is welkom op cvaa@vai.be.   

Illustratie: Archief Paul Gavel, De Zwarte Doos, Stadsarchief Gent

design
vormgeving