Oproep | Beschrijvingsmodel voor het registreren van video en film in museale collecties

Logo Project CEST

Video en film registreren, hoe doe je dat? PACKED verkent momenteel de huidige praktijk in het beschrijven van video- en filmmateriaal. Daartoe worden een aantal musea gezocht die willen toelichten hoe zij omgaan met dit type materiaal. Op basis van hun ervaring wordt een beschrijvingsmodel ontwikkeld en verder op punt gesteld. Na afloop zal het resultaat worden verwerkt in het MovE-invulboek.

De meeste registratiesystemen voor museumcollecties zijn geschikt voor het beschrijven van unieke 'objecten', waarvan de fysieke, inhoudelijke en administratieve gegevens worden bijgehouden. Bij video en film is echter vaak sprake van meerdere kopieën (tapes, harde schijven, filmspoelen). Elke kopie heeft dezelfde inhoud, maar de overige kenmerken zijn erg uiteenlopend. Bovendien moeten een aantal technische gegevens vastgelegd worden, die noodzakelijk zijn om de opname correct af te spelen.

Dit leidt soms tot onduidelijkheden en problemen:

  • Hoe moeten verschillende kopieën van dezelfde opname beschreven worden?
  • Waar registreer je bruikleen- of standplaatsgegevens van verschillende kopieën?
  • Welke technische gegevens moeten worden geregistreerd?
  • Hoe benoem je de verschillende kopieën?

Voor registratie van filmmateriaal worden internationale standaarden ontwikkeld, zoals EN 15907:2009. In een registratiepakket als Adlib kan deze standaard echter niet zonder meer toegepast worden. In het verlengde van het project CEST werkt PACKED daarom aan een beschrijvingsmodel voor het registreren van video en film in museale collecties. Het model moet zo nauw mogelijk aansluiten bij de internationale standaarden, maar toch bruikbaar zijn voor niet-gespecialiseerde organisaties met 'gewone' registratiesoftware.

Bent u geïnteresseerd en wil u hieraan bijdragen? Neem dan contact op met Henk Vanstappen via henk@packed.be of +32 (0)498 59 68 55.

Bron: PACKED