Open Monumentendag 2012

Open Monumentendag 2012

Op zondag 9 september staat het onroerend erfgoed centraal op de 24ste editie van Open Monumentendag. Dit jaar wordt ingezoomd op cultuur met grote én kleine c. Verspreid over heel Vlaanderen kan u onder het motto 'Muziek, woord & beeld' terecht in erfgoedpareltjes waar kunst en cultuur werden gecreëerd en beleefd.

Open Monumentendag dringt door in de operagebouwen, muzieksalons en privébibliotheken waar de high society aan cultuur deed, ver weg van het gewone volk. Maar ook monumenten waar de ‘gewone man’ aan zijn culturele trekken kwam, komen aan bod. In de loop van de 19de en vooral in de 20ste eeuw veranderde het culturele landschap grondig: door de beschikbaarheid van tijd en middelen voor meer mensen, de evolutie van het (kunst)onderwijs en het bloeiende verenigingsleven werden cultuur en kunst ‘gedemocratiseerd’. In volkshuizen, feestpaleizen en later in cinema’s maakte de hele bevolking kennis met cultuur ‘van niveau’.

Deze Open Monumentendag biedt ook dé kans om plaatsen waar cultuur werd - en misschien nog steeds wordt gemaakt - te bezoeken. Kunstenaarswoningen en ateliers dragen dikwijls sporen van hun bewoners en zijn kleine erfgoedplekken van grote waarde. Daarnaast zijn tal van plaatsen in Vlaanderen een bron van inspiratie geweest voor makers van cultuur. Muziek, woord en beeld waren eeuwenlang de belangrijkste ingrediënten van de overbrenging en beleving van het geloof. Een van de belangrijkste opdrachtgevers van beeldende kunstenaars, componisten en ambachtslui was dan ook de katholieke kerk. Kerken in Vlaanderen herbergen dus heel wat erfgoedschatten die tijdens deze editie van Open Monumentendag te bewonderen zijn. Helden van cultuur zijn dikwijls vereeuwigd in standbeelden, grafmonumenten of herdenkingsplaten. Op Open Monumentendag worden deze grote figuren terug tot leven gebracht.

Tot slot komen culturele herbestemmingen aan bod: van een muziekcentrum in een voormalige kerk tot een academie in een oud zwembad. Ruim 200 Vlaamse steden en gemeenten zetten de deuren van in het totaal meer dan 550 monumenten open en organiseren samen meer dan 500 activiteiten. Ook de jongste bezoekers worden niet vergeten. In het programma zitten heel wat kind -en gezinsvriendelijke activiteiten.

Het hele Open Monumentendag-programma vindt u via de website en de Monumentenkrant. Op de dag zelf kan u met een smartphone de mobiele website  bezoeken en op die manier alle monumenten en activiteiten in uw buurt en on the road ontdekken.

Tip: Speciaal voor Open Monumentendag maakte de Vlaamse Erfgoedbibliotheek een overzicht van activiteiten die plaatsvinden in of gelinkt zijn aan (erfgoed)bibliotheken. Het volledige overzicht vindt u terug op de website van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.

Bron: Coördinatie Open Monumentendag / eigen berichtgeving

Evenement
Open Monumentendag