'Op stap met erfgoed': praktische gids voor het maken van erfgoedroutes

Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) heeft een praktische gids ontwikkeld om erfgoedroutes te maken. De website 'Op stap met erfgoed' is bedoeld voor erfgoedverenigingen en toeristische diensten, maar ook voor iedere geëngageerde vrijwilliger. Het VIOE hoopt met de gids bij te dragen aan het groeiende succes van erfgoedroutes in Vlaanderen.

Het concept van een themaroute is niet nieuw. Erfgoed als thema voor een route zit de laatste jaren in de lift, maar een handleiding voor het ontwerpen van zo'n route was er nog niet. Met 'Op stap met erfgoed' kan iedereen er nu een maken. Hoe begin je eraan? Waar vind je de juiste informatie en hoe presenteer je die? Hoe beheer je de route? Op al die vragen en meer biedt de webgids een antwoord.

'Op stap met erfgoed' leert je hoe je divers erfgoed - of dat nu roerend, onroerend of immaterieel is - in een sterk inhoudelijk verhaal kunt combineren, zowel onderling als met andere toeristische blikvangers. Zo kunnen bijvoorbeeld landschappen, monumenten en volksverhalen samen met lokale gastronomie beleefd worden in een traject dat wandelend of fietsend kan afgelegd worden.

Erfgoedroutes kunnen zowel in de stad als in landelijke gebieden uitgestippeld worden, al dan niet voorzien van gps-navigatie. Met zulke nieuwe technologieën en mobiele gidsen krijgen erfgoedroutes ook een digitale en interactieve component zonder dat ze hun laagdrempeligheid verliezen. 'Op stap met erfgoed' bundelt die inzichten in een praktische gids, aangevuld met tips en handige links.

Link naar website 'Op stap met erfgoed'

Bron: VIOE