Onlinemuseum Vlaamse Kunstcollectie breidt verder uit met nieuwe website George Minne

De koepel van kunsthistorische musea in Vlaanderen, de Vlaamse Kunstcollectie vzw, maakt vandaag een nieuwe website over George Minne (1866-1941) bekend. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege: “Na de lancering van soortgelijke thematische websites over James Ensor en de Vlaamse primitieven wil deze website zowel de geïnteresseerde leek als de deskundige kunsthistoricus wegwijs maken in de wereld van de Gentse beeldhouwer Minne.”

De Vlaamse Kunstcollectie vzw (VKC) is door de Vlaamse minister van Cultuur erkend als het samenwerkingsverband tussen het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), het Museum voor Schone Kunsten in Gent (MSK) en het Groeningemuseum in Brugge. De websites rond specifieke kunstenaars of kunstperiodes zijn precies bedoeld om de eigen collecties, werking en expertise in het buitenland bekend te maken.

Buitenlandse bijval
In februari 2011 werd een eerste thematische website over James Ensor gelanceerd. Met succes. Tussen 12 februari 2011 en 12 februari 2012 werden 33.695 bezoeken geregistreerd. Dit cijfer staat voor 25.387 unieke bezoekers en iets meer dan 211.000 paginabezoeken. Bijna de helft van de bezoekers komt uit het buitenland (uit ruim 100 verschillende landen).

De website over de Vlaamse primitieven die eind vorig jaar werd geopend, is op weg om het succes van de Ensor-site te overstijgen. Na net geen 5 maanden werden 21.438 bezoekers geteld, waarvan bijna 67 procent unieke bezoekers. Eén bezoeker op de drie komt uit het buitenland. Net geen 5 procent van de bezoekers vindt zijn weg naar de website via portabele dragers zoals de zogenaamde pads. Als de bezoekersintensiteit zich op deze manier voortzet, zullen op één jaar tijd wellicht 50.000 bezoekers bereikt worden.

Ook schetsboeken van Minne
De nieuwe George Minne-website is iets bescheidener van opzet, maar herbergt niettemin ruim 680 werken uit de collecties van het KMSKA, MSK en Groeningemuseum. Ook de collectie van het Museum van Deinze en de Leiestreek komt aan bod en er werden beeldhouwwerken uit de publieke ruimte toegevoegd. Om de presentatie te optimaliseren, werden tientallen nieuwe hoge resolutiefoto’s gemaakt. Dankzij de samenwerking met Lukas, Art in Flanders vzw, kan er op de meeste kunstwerken diep worden ingezoomd. Wie een beeld of een reproductie via Lukas, Art in Flanders wil bestellen, vindt een directe link bij het kunstwerk.

Nieuw tegenover de eerste twee thematische websites is een module waarbij gedigitaliseerde boeken aan het brede publiek kunnen worden getoond. Zo worden op de nieuwe Minne-website vier schetsboeken uit de collectie van het Museum voor Schone Kunsten Gent ontsloten. De schetsboeken werden ingescand door de Universiteitsbibliotheek Gent en kunnen met een bladermodule geraadpleegd worden.

De nieuwe website over George Minne grijpt terug naar de hoofdrubrieken van de websites over Ensor en de Vlaamse primitieven. In een biografische rubriek worden leven en carrière van Minne uit de doeken gedaan. Subrubrieken behandelen zijn verdiensten als beeldhouwer, tekenaar en graficus. De thematische collectiepresentatie presenteert zijn oeuvre vanuit 9 invalshoeken zoals ‘geknielden’, ‘jongelingen’, ‘omhelzingen’ en ‘smart’, stuk voor stuk bekende symbolische thema’s in het oeuvre van de veelzijdige Minne.

Digitalisering werkt
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Ook deze website over George Minne onderstreept hoe we ons erfgoed kunnen digitaliseren. Op een toegankelijke en laagdrempelige manier wordt onze culturele rijkdom voor zowel een gespecialiseerd als een breed publiek geopend, in Vlaanderen en de hele wereld. Via nieuwe media bereiken we een publiek dat zelden of nooit in onze musea komt en worden deelcollecties ontsloten die in onze musea niet voor het publiek toegankelijk zijn of verborgen blijven in de museumdepots.”

Bron: persbericht minister Joke Schauvliege

Vlaamse Kunstcollectie