Nos orphelins culturels. Tijdschrift faro maakt potentieel cultureel erfgoed uit de Franse tijd zichtbaar

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed greep de 200e verjaardag van de Slag bij Waterloo aan om in zijn zomernummer ons erfgoed uit de Franse Tijd (1794-1815) onder de loep te nemen. Erfgoedcollecties in Vlaanderen bevatten tal van objecten en documenten die getuigen van de belangrijke maatschappelijke veranderingen die ook in onze contreien onder Frans bewind doorgevoerd werden. 

Historicus en Napoleonkenner Johan Op de Beeck schreef een bijdrage die duidelijk maakt waarom ook Vlaanderen de Slag bij Waterloo moet herdenken en waarom we niet onverdeeld gelukkig kunnen zijn met de daar behaalde overwinning van la belle alliance.

Ook re-enacters, vertellers en genealogen brengen die historische periode elk op hun manier weer tot leven. De redactie van faro ging met enkelen van hen praten over wat hen drijft en bezocht ook het gloednieuwe Mémorial 1815 in Waterloo. Als nieuw speerpunt van het Waalse erfgoedtoerisme pakt het bezoekerscentrum uit met digitale multimedia voor een belevingsgerichte bezoekervaring. faro sprak met de scenografen over de uitdaging om erfgoed en toerisme in balans te houden.

Voor (de redacteurs van) faro is geen inspanning te veel en dus trokken we ten slotte naar het verre eiland Sint-Helena. We spraken er onder andere met de Franse ereconsul annex conservator van de Domaines français de Sainte-Hélène en peilden naar de betekenis van Napoleon voor de lokale gemeenschap.

Op 23 juni werd dit nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed voorgesteld tijdens de seizoenafsluiter bij deBuren in Brussel. Bart Van Loo bracht dan 'Napoleon. De schaduw van de revolutie' met muziek van Geert Hellings. Een kort verslag vindt u hier.

Lees het nummer online via ISSUU:

Aansluitend bij dit nummer van faro maakten we een filmpje met daarin enkele opvallende objecten en documenten uit de Franse Tijd. Bekijk het hier:

faro?

faro | tijdschrift over cultureel erfgoed is het tijdschrift van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw.

faro verschijnt viermaal per jaar (maart, juni, september en december), telt gemiddeld 60 pagina’s en richt zich tot het brede cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen (archieven, bewaarbibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcellen, erfgoedverenigingen, musea, sector volkscultuur …) en iedereen die van ver of nabij daarmee te maken heeft (overheden, pers, media, bibliotheken, scholen …).

faro wil via actuele bijdragen en een (ver)frisse(nde) vormgeving bijdragen tot de verspreiding van kennis en praktijkervaring op het vlak van roerend en immaterieel cultureel erfgoed en de cultuur van alledag.

 

faro
Franse Tijd
Napoleon