MuseumPrijs 2010 | De winnaars

Logo Museumprijs

De winnaars van de MuseumPrijs 2010 zijn bekend. In Vlaanderen gaat het Ieperse museum In Flanders Fields met de overwinning aan de haal, voor Wallonië valt die eer te beurt aan het Musée de l’hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessen. Voor Brussel gaat de prijs naar CINEMATEK. Elke winnaar ontvangt een mooi bedrag van 10.000 euro.

In haar eindrapport looft de jury van de MuseumPrijs onder meer "de grote waaier van activiteiten die het In Flanders Fields Museum gedurende de laatste jaren ontwikkelde. Het museum geeft aan de oorlog een menselijk gelaat door de verhalen van vele soldaten en burgers tot leven te laten komen. Het museum doet dit op een open, boeiende en hedendaagse manier met ook veel aandacht voor het immateriële erfgoed en andere kunstdisciplines zoals theater, poëzie, muziek en literatuur. Ondanks de vele duizenden tevreden bezoekers rust het museum niet op zijn lauweren en stelt de eigen werking voortdurend op een kritische manier invraag. Het maakt het oorlogsverhaal bespreekbaar en leidt naar reflexie. Het museum heeft ook aandacht voor wetenschappelijk onderzoek en speelt haar voortrekkersrol als kennis-en expertisecentrum over roerend en immaterieel Wereldoorlog I-erfgoed met verve."

In haar oordeel over CINEMATEK "wil de jury zich niet enkel beperken tot de museale opstelling in de zalen maar bekeek ze de globale werking rond het medium film en hoe het museum dit erfgoed op allerlei manieren levend houdt. De jury denkt hierbij aan de inspanningen om de collectie te digitaliseren en uit te breiden, aan de samenwerking op Europees niveau en de ontwikkeling van een eigen deskundigheid in verband met digitalisering. (...) Het museum is aan een tweede jeugd begonnen met een nieuw, fris imago dat over de hele lijn wordt doorgetrokken en enorm aanspreekt. De jury waardeert de vele initiatieven die het museum ontwikkelt voor verschillende doelgroepen: voor de scholen waarvan de jury hoopt dat die activiteiten ook naar Vlaamse scholen kunnen gericht  worden, voor de filmleek, voor het grote publiek via de DVD’s. Ook de werking buiten de museummuren en buiten Brussel kan op heel wat waardering van de jury rekenen."

De winnaar in Wallonië, het Musée de l’hôpital Notre-Dame à la Rose, wordt door de jury gewaardeerd omwille van "de jarenlange inspanningen van een sterke groep vrijwilligers die na de kloosterzusters de opdracht op zich namen om het erfgoed van de totale teloorgang te redden. Dankzij hun inzet en voorzienigheid krijgen we vandaag een unieke blik in de geschiedenis van een vergeten vrouwencultuur. De omvang van de verzameling is gigantisch, zeer uiteenlopend en wordt met zorg en toewijding bewaard. (...) Het museum maakt op een intelligente manier gebruik van de gigantische site en combineert vroegere architectuur met nieuwe hedendaagse ingrepen. Ook in de museale opstelling kiest het museum voor hedendaagse kunstingrepen die de geschiedenis durven in vraag te stellen en de bezoeker voortdurend verrast. Met relatief bescheiden middelen baat een kleine gemotiveerde ploeg de verschillende onderdelen van het klooster uit dat doordrenkt is met schoonheid en mysterie."

Tijdens de uitreiking van de MuseumPrijs in het Museum BELvue in Brussel werden ook drie publieksprijzen bekendgemaakt. Het Openluchtmuseum Bokrijk (Vlaanderen), het Museum van de Nationale Bank van België (Brussel) en het Musée de l’hôpital Notre-Dame à la Rose (Wallonië) werden bekroond met elk 2.500 euro.

Het Openluchtmuseum Bokrijk werd nog een tweede maal bekroond, ditmaal door de kinderjury. Voor Brussel en Wallonië gingen respectievelijk het Legermuseum en het Musée de Groesbeek-De Croix (Namen) met de eer lopen.

Meer informatie over de winnaars en de MuseumPrijs vindt u op de website van de MuseumPrijs.