Middeleeuws handschrift 'Over vogels' gedigitaliseerd

Handschrift Het Grootseminarie Brugge en de Openbare Bibliotheek Brugge bewaren samen meer dan vijfhonderd middeleeuwse handschriften afkomstig van de cisterciƫnzerabdijen Ter Doest en Ter Duinen. Manuscripten uit deze handschriftenschat waren de voorbije jaren te zien in tentoonstellingen als 'Besloten wereld, open boeken' (Brugge, 2002).

EĆ©n van de handschriften uit de collectie zal vanaf 13 november 2008 permanent geraadpleegd kunnen worden via de website Historische Bronnen Brugge. De keuze viel op De avibus ('Over vogels'), een tekst van Hugo de Folieto in een handschrift uit de twaalfde eeuw. In tientallen korte hoofdstukjes bespreekt Hugo de Folieto evenveel vogels. Elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een miniatuur van een vogel. De avibus is in de eerste plaats een moraliserende tekst. De kenmerken van elke vogel vormen een aanleiding om de mensen een spiegel voor te houden. Vooral wil Hugo de Folieto de lezers oproepen om God te dienen en om een hoogstaand leven te leiden als voorbeeld voor anderen.

Op de website Historische Bronnen Brugge zullen, naast een digitale versie van het handschrift, korte duidingsteksten voorhanden zijn over onder meer bestiaria, het schrift, het middeleeuwse Latijn, de iconografie, de bibliotheek van de Duinenabdij, de literaire traditie en de auteur. Verder wordt voorzien in een Nederlandse vertaling van de Latijnse tekst. Deze vertaling wordt gerealiseerd door leerlingen van het Sint-Lodewijkscollege Brugge.

De digitalisatie van 'Over vogels' op de website Historische Bronnen Brugge is een project van Erfgoedcel Brugge, Grootseminarie en Openbare Bibliotheek Brugge, in samenwerking met het Sint-Lodewijkscollege.