Meertens Instituut lanceert databank beschermheiligen

Heilige Anna | Databank beschermheiligen, Meertens Instituut

Vandaag, 2 december 2010, lanceert het Nederlandse Meertens Instituut een nieuwe databank over beschermheiligen. Deze databank bevat gegevens over de verering van een aantal heiligen in Nederland en Vlaanderen en werd samengesteld op basis van de Volkskundige Atlas van Nederland en Vlaanderen (1965-1968) en de achterliggende vragenlijsten. In deze atlassen werden een aantal verschijnselen op het terrein van de volkcultuur en hun verspreiding in Nederland en Vlaanderen beschreven. Dankzij de databank beschermheiligen werd de datacollectie op een duurzame manier voor onderzoek via internet toegankelijk gemaakt.

De heiligen uit de databank werden ingeroepen om mensen, dieren of gewassen te beschermen tegen of te genezen van ziekten en ter voorkoming van slecht weer. Er kan gezocht worden op plaatsnaam, heiligennaam of het doel waarvoor een bepaalde heilige werd aanroepen. Er wordt ook doorgelinkt naar de Bedevaartbank van het Meertens Instituut met een beschrijving van dat heiligdom en de pelgrimage.

Momenteel wordt nog gewerkt aan het digitaliseren van volkskundige vragenlijsten waaruit de data op de website werden gegeneerd. Verwacht wordt dat in de loop van 2011 alle vragenlijsten behorende bij de beschermheiligen via de site te raadplegen zullen zijn.