MAS | Museum aan de Stroom opent de deuren

MAS Campagnebeeld (c) Sarah Blee

Op dinsdag 17 mei opent het MAS | Museum aan de Stroom officieel de deuren. Tijdens het openingsfestival van vrijdag 13 tot en met maandag 16 mei kan u in en om het nieuwe museum en de oude dokken alvast terecht voor een goedgevuld openingsfestival. Het MAS en Antwerpen Open trakteren iedereen op een goedgevuld feestelijk programma in het nieuwe museum, rond de oude dokken en in de hele buurt.

Het MAS verenigt de collecties van het voormalige Etnografisch Museum, het Nationaal Scheepvaartmuseum en het Volkskundemuseum. Ze krijgen samen met een deel van de collectie van het Museum Vleeshuis en de collectie Paul en Dora Janssen-Arts een nieuw onderdak in het MAS. Het indrukwekkende gebouw is een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. De museumzalen zelf werden aangekleed door B-architecten uit Antwerpen. Het bureau bedacht eerst een masterplan voor de scenografie en werkte daarna de ontwerpen per verdieping uit. Ze lieten zich inspireren door film en theater. Zo krijgen de bezoekers een perfecte mix van informatie en beleving. Het grafisch ontwerp bij de scenografie is van de hand van Studio Tom Hautekiet. B-architecten stelden Eric Sleichim van Bl!ndman aan om per thematische tentoonstelling specifieke muziek te componeren.

De verzameling telt meer dan 470.000 objecten en breidt nog verder uit. Het MAS bundelt de collecties tot een vernieuwend verhaal. Een deel van de collectie komt in twee gloednieuwe depots elders in de stad. Het MAS zelf heeft een depot dat ongeveer 180.000 collectiestukken zal herbergen. Het Kijkdepot geeft de bezoeker een unieke blik achter de schermen.

Het MAS brengt het verhaal van een vijf eeuwen lange relatie tussen Antwerpen en de wereld. Het museum laat het verhaal verder schrijven door hedendaagse kunstenaars. Het MAS vroeg aan enkele (inter-)nationale kunstenaars van nu om een eigentijdse invulling te geven aan het museum. Luc Tuymans ontwierp een mozaïek voor het museumplein. Grafisch vormgever Tom Hautekiet en schrijver Tom Lanoye bedachten de medaillons in de MAS-boulevard. Bij de inrichting van de museumverdiepingen werd een beroep gedaan op kunstenaars Anne-Mie Van Kerckhoven en George Nuku en op huiscomponist Eric Sleichim. Anne-Mie Van Kerckhoven kreeg een dubbele opdracht. De kunstenares begeleidde het 'Vitrinetraject' (HET MAS IN JONGE HANDEN) en heeft een ontwerp gemaakt voor de lichtwanden in de MAS-boulevard.

Website MAS

In maart 2011 kregen Evi Hanssen en Hugo Metsers jr. in het AVRO-programma Kunstuur een sneak-preview doorheen het nieuwe MAS. Bekijk de reportage online via de website van AVRO.

Illustratie: MAS Campagnebeeld (c) Sarah Blee