Manfred Sellink wordt nieuwe Hoofddirecteur - Hoofdconservator KMSKA

Manfred Sellink wordt de opvolger van Paul Huvenne aan het hoofd van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Sellink was tot nog toe directeur van de Musea Brugge. "Ik ben fier met Manfred Sellink een waardige opvolger voor Paul Huvenne te hebben gevonden", zegt minister Gatz. "Sellink heeft een jarenlange ervaring als directeur van de Brugse Musea. Hij kent het Vlaamse museumlandschap als zijn broekzak. Hij beschikt over een grote geloofwaardigheid en legitimiteit in binnen- en buitenland en een indrukwekkend netwerk. In de schitterende historische musea van Brugge toonde hij oog te hebben voor innovatie en vernieuwing die een breed publiek kunnen aantrekken."

De Nederlander Manfred Sellink (°1962) kwam als geschikte kandidaat uit een aanwervingsprocedure met een assessment. Hij is doctor in de kunstgeschiedenis (Vrije Universiteit Amsterdam) met een proefschrift over de graveur en tekenaar Philips Galle. Sellink staat ook bekend voor zijn specialisaties in o.a. het leven en werk van Pieter Bruegel de Oude, het landschap in de zestiende eeuw in de Nederlanden en de geschiedenis van musea en tentoonstellingen. Hij is op universiteiten en congressen veelgevraagd als spreker en door zijn lidmaatschap van verschillende nationale en internationale werkgroepen in de brede wereld van de kunstenmusea geeft hij blijk van een begeesterend engagement.

Als museumdirecteur van de Brugse Musea (met onder meer het Groeningemuseum, het Gruuthuusemuseum, het Sint-Janshospitaal en het Gezellemuseum) en als gespecialiseerd kunsthistoricus heeft Sellink de nodige zakelijke, vaktechnische en wetenschappelijke expertise om het KMSKA te leiden, een van de grote culturele instellingen van de Vlaamse Gemeenschap ingebed in het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Hij zal zijn functie van hoofddirecteur-hoofdconservator zo snel als mogelijk opnemen.

Bron: Persbericht minister Sven Gatz

Foto: Cel fotografie Stad Brugge