Literair archief Hugo Claus naar Letterenhuis

Het Letterenhuis, het in Antwerpen gevestigde 'geheugen van de Vlaamse literatuur', is een mooie aanwinst rijker. Het archief verwierf onlangs het literair archief van Hugo Claus (1929-2008) dankzij steun van het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting.

Het meer dan 42 dozen tellende archief bevat onder meer de zakelijke en privécorrespondentie van Claus, naast handschriften, drukproeven, dagboeken, notities, dossiers rond markante gebeurtenissen en een omvangrijke reeks foto's. Ook vroege versies van Het verdriet van België, een aantal ongepubliceerde scenario's en teksten, en Claus' vermoedelijk oudst bewaarde proza Zeer lieve Peter (1939) behoren tot het archief.

Goudmijn

De Koning Boudewijnstichting, die het archief aankocht, spendeerde bijna haar volledige jaarbudget voor aankopen (600.000 euro) aan de nalatenschap. De stichting draagt het geheel over aan het Letterenhuis, dat zo zijn verzameling van archieven van de grootste Vlaamse schrijvers verder vervolledigd ziet. Eerder verwierf het ook al de nalatenschap van Hendrik Conscience, Paul van Ostaijen, Stijn Streuvels, Karel van de Woestijne, Willem Elsschot, Louis Paul Boon en vele anderen.

"Deze literair-historische stukken zijn van uitzonderlijk wetenschappelijk belang", aldus het Letterenhuis. "Een groot deel werd nog nooit ontsloten en bleef zelfs onbekend." Ook de stad Antwerpen is bijzonder verheugd met de aanwinst. Cultuurschepen Philip Heylen (CD&V): "Claus is ongetwijfeld een van onze belangrijkste schrijvers van de voorbije eeuw, hij heeft alle prijzen gekregen die er bestonden. Zijn werk wordt nog steeds gelezen en bestudeerd, hij blijft ook een heleboel schrijvers inspireren. Nu zal zijn literaire nalatenschap in openbaar bezit blijven."

Onderzoek

Het Letterenhuis zal nu het archiefmateriaal volgens de regels ordenen en ontsluiten via de online databank Agrippa en het wetenschappelijk onderzoek rond het archief stimuleren. Zo zal de Universiteit Antwerpen allicht rond Het verdriet van België werken, terwijl de universiteiten van Leuven en het Nederlandse Nijmegen al interesse getoond hebben voor het ontstaan van De verwondering. Het archiefmateriaal zou echter ook erg geschikt zijn voor onderzoek naar de invloed op en van Claus, zijn literair en cultureel netwerk en meer in het algemeen de manier waarop de moderne literatuur functioneert.

Meer

  • Reportage Het Journaal, 2 februari 2015, 'Literaire archief Hugo Claus ter beschikking gesteld van de wetenschap'
  • 'Uniek archief Hugo Claus naar Letterenhuis', Cobra.be, 2 februari 2015, met onder meer een verzameling fragmenten over Hugo Claus uit het VRT-beeldarchief.


Illustratie: Hugo Claus gezeten voor de muurschildering van Asger Jorn, Predikherenlei in Gent (ca. 1957), Stad Antwerpen / Letterenhuis

Koning Boudewijnstichting
Letterenhuis
Hugo Claus