L’Internationale ontvangt 2,5 miljoen euro van Europese Unie

Kaart samenwerkingsverband L'Internationale

'L'Internationale' is een museumconfederatie tussen zes Europese musea, waaronder het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA). Onder het motto The Uses of Art, The legacy of 1848 and 1989 verbinden zij zich ertoe om vijf jaar samen te werken aan een nieuwe culturele kaart van en voor Europa.

Naast het M HKA nemen Reina Sofia (Madrid), Moderna Galerija (Ljubljana), Van Abbemuseum (Eindhoven), Museu d'Art Contemporani (Barcelona) en SALT (Istanbul) deel aan het project. Samen zullen ze kunst en personeel uitwisselen, digitale onderzoeksprojecten opstarten, expo's organiseren en een website bouwen.

Volgens M HKA-directeur Bart De Baere is het de eerste keer dat een dergelijke structurele en langdurige samenwerking op poten wordt gezet tussen Europese musea voor moderne kunst. "Het is een soort tegenbeweging voor het meer centralistische model van topmusea als Tate Modern", aldus De Baere.

Het volgende wapenfeit van L’Internationale wordt een grote tentoonstelling in het Reina Sofía in oktober 2013 die een nieuwe blik werpt op de kunstgeschiedenis aan de hand van socio-politieke veranderingen in Spanje en Europa vanaf de jaren 80. En in de zomer van 2014 presenteert het M HKA 'After Identity', een overzichtstentoonstelling van Europese kunstenaars en hun kijk op de identiteitspolitiek.

Meer informatie: website M HKA en website L'Internationale.