KVAN‐dagen 2011: Archieven in het veld | Oproep voor papers

Op 6 en 7 juni 2011 vinden de jaarlijkse KVAN‐dagen plaats in Friesland, met als thema Archieven in het veld. Het veld, het landschap, bevindt zich altijd om ons heen. Het wordt geregistreerd, in kaart gebracht, vastgelegd en gearchiveerd, zowel letterlijk als figuurlijk. Landschap zit onder, op en boven het maaiveld. In Friesland, het land van de prachtige vergezichten, mooie terpen en sfeervolle historische steden, beschouwen we het archivistisch veld en het landschap om ons heen.

De organisatiecommissie nodigt u van harte uit om een voorstel in te dienen voor een presentatie, workshop of andere creatieve bijdrage tijdens een van de parallelsessies op 6 of 7 juni. Onder het centrale thema Archieven in het veld kunnen die sessies betrekking hebben op:

  • Landschap en geheugen: Wat is de relatie tussen archieven en het landschap? Denk aan het effect van de nieuwe wetgeving over de omgevingsvergunningen op de archivering ervan, maar ook aan het verbeelden en registreren van het landschap. Of het digitaliseren van het landschap – georefereren, augmented reality. Kan het landschap ook als archief dienen?
  • Herverkavelen: Het archieflandschap wordt heringericht. Er worden nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan – ook internationaal – waardoor sommige grenzen vervagen en andere ontstaan. Daarnaast zullen de bezuinigingen zoals voorgesteld in het regeerakkoord hun effect hebben op ‘het veld’. Die herverkaveling vraagt ook om herbezinning: wat zijn de kerntaken van het Nederlands archiefwezen?
  • Archieven onder en boven het maaiveld: In de letterlijke zin kan dit betrekking hebben op het bodemarchief onder het maaiveld, archeologische vondsten – of juist het maaiveld vanuit de lucht bezien, luchtfoto‐archieven. Maar denk ook in figuurlijke zin aan organisaties die met vernieuwende initiatieven of samenwerkingsverbanden ‘boven het maaiveld uitsteken’.
  • De paden op de lanen in: Hoe treden archivarissen of archiefdiensten naar buiten? Denk aan lobby, marketing en educatie, maar ook aan het uitzetten van letterlijke en figuurlijke routes door het fysieke en digitale landschap, ‘spelenderwijs’ kennismaken met nieuwe normen en standaarden of virtuele rondleidingen.
  • Kennis zaaien en oogsten: Nieuwe projecten en initiatieven, best en worst practices bijvoorbeeld op het gebied van web 2.0, 3.0 ‐ x.0, ketenautomatisering of digitale depots.

Voorstellen (met een samenvatting in maximaal 200 woorden) kunnen tot 30 januari 2011 verstuurd worden naar bureau@kvan.nl. Vermeld daarbij de titel van de sessie, naam en functie van degene die de sessie verzorgt en wat voor soort sessie het betreft (presentatie, workshop, debat etc.).

De KVAN‐dagen 2011 worden georganiseerd in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden en Tresoar. De conferentie vindt plaats in het monumentale pand van de Frykse Akademy, het Coulonhûs te Leeuwarden. Zie voor meer informatie de website van de KVAN en Twitter mee met #KVAN11 @KVANdagen!

Conferentie
call for papers
KVAN