Kunstencentrum Vooruit - Yesplan wint Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement 2010-2011

Mirjam Devriendt

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultuurmanagement 2010-2011 i.s.m. het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement uitgereikt aan Kunstencentrum Vooruit - Yesplan. Het is de eerste keer dat deze Vlaamse Cultuurprijs voor Cultuurmanagement wordt toegekend.

Yesplan is een softwarepakket voor event planning dat Vooruit in eigen huis ontworpen heeft en ontwikkeld werd door 2Rivers, een spin-off van Vooruit. Yesplan houdt rekening met de noden van de culturele sector, is intuïtief en visueel aantrekkelijk. Je kan er collaboratief mee werken: collega’s delen steeds de meest actuele ‘synchrone’ informatie over projecten. Yesplan laat zich eenvoudig aanpassen aan de specifieke werking van een organisatie.

De uitreiking vond plaats op het colloquium ‘Goed bestuur voor Cultuur - Over ‘corporate governance’ in de cultuursector’ voor het 10-jarig bestaan van het Bilsen Fonds voor Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen. De winnaar, Kunstencentrum Vooruit, ontvangt een bronzen beeldje van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.

Volgens de jury maken innovatie en ondernemerschap bij Kunstencentrum Vooruit onlosmakelijk deel uit van de managementstijl. Het open en stimulerend human resources management is daar zeker debet aan. Vooruit realiseert een hoge graad van diversiteit op de werkvloer. Bovendien worden de werknemers uitgedaagd om hun eigen grenzen en die van hun werkgever te verleggen. Die visie getuigt van een groot vertrouwen in het potentieel van de medewerkers. De volgehouden aandacht voor vernieuwing en creativiteit werpt vruchten af en leidde onder andere tot de oprichting van 2Rivers, de commerciële spin-off die Yesplan heeft ontwikkeld.

Meer over de Vlaamse CultuurPrijs voor Cultuurmanagement en over de laureaat vindt u op de website van de CultuurPrijzen Vlaanderen.

Foto: Mirjam Devriendt