Krantenarchief D.A.D.D. digitaal ontsloten

Het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme en hedendaagse geschiedenis van de Denderstreek (D.A.D.D. vzw) lanceerde onlangs een online krantenviewer waardoor circa 71.000 krantenpagina's online raadpleegbaar geworden zijn. De krantencollectie van het D.A.D.D. bestaat voor het grootste gedeelte uit negentiende-eeuwse lokale kranten, dag- en weekbladen.

Alle krantenpagina’s werden in samenwerking met Pictura gescand en onderworpen aan OCR. Die afkorting staat voor Optical Character Recognition: de computer herkent de letters als tekst. Dit heeft als groot voordeel dat er door middel van vrije woordkeuze kan gezocht worden zoals u ook in een Word-document of een PDF zou zoeken. De in kleur ingescande kranten kunnen op woordniveau doorzocht worden, eventueel gekoppeld aan een datum of datering. U kan kiezen tussen zoeken in alle kranten of in een specifieke krantentitel. Momenteel zijn zo’n 80-tal krantentitels opgenomen in de krantenviewer. Vele daarvan zijn kleinere reeksen, maar er zitten een aantal grotere reeksen tussen zoals bijvoorbeeld 'De Volksstem', 'De Denderbode', 'De Werkman' en het 'Land van Aelst'.

De oudste krant die in de viewer werd opgenomen is 'De Standaerd van Vlaenderen' van 24 februari 1836, de recentste is een exemplaar van de 'Geeraard' dat dateert van 1966.

Dankzij de uitgebreide zoekmogelijkheden kan er ook gezocht worden op een specifieke datum. In het zoekscherm is bovendien nog de mogelijkheid om gecombineerd te zoeken: met alle woorden zoals opgegeven, met één van de opgegeven woorden, zonder de opgegeven woorden of met de exacte woordcombinatie.

De gedigitaliseerde krantencollectie kan online bekeken en doorzocht worden via de website.