Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België op Google Art

Pieter Bruegel de Oude, De val van de opstandige engelen, detail, KMSKB-MRBAB

Collectiestukken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België kunnen voortaan in extreem hoge resolutie online worden bestudeerd via het Google Art Project.

Het Google Art Project werd in februari 2011 gelanceerd en maakt een virtueel bezoek aan zeventien grote internationale musea, waaronder het Museum of Modern Art (NY), het Metropolitan Museum of Art (NY), de National Gallery (Londen), het Reina Sofia museum (Madrid) en het Hermitage museum (Sint-Petersburg), mogelijk. De deelnemende musea selecteerden hiervoor topwerken uit hun collecties. Gedigitaliseerd in een zeer hoge resolutie en toegankelijk gemaakt via een gebruiksvriendelijke interface, reveleren de kunstwerken details die vaak onzichtbaar zijn voor het blote oog van de bezoeker.

De tweede fase van het Google Art Project gaat in april 2012 van start en is erop gericht het aantal deelnemende musea op een betekenisvolle manier uit te breiden. Binnen dit kader werden ook de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België uitgenodigd om deel te nemen aan het project.

Digitale reproducties van zeer hoge kwaliteit, gerealiseerd binnen het Digitaliseringsplan Erfgoed van de Federale Wetenschappelijke instellingen (FWI’s) en gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid, staan op de site van het Google Art Project ter beschikking van het publiek. De geselecteerde kunstwerken dateren uit de 15de, 16de, 17de en 18de eeuw met kunstwerken van Pieter Bruegel de Oude, Jacob Jordaens, Rogier van der Weyden, Gustaf Wappers, Alfred Stevens, Jacques-Louis David en Fernand Khnopff.

Twee emblematische kunstwerken van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, De Moord op Marat van Jacques-Louis David (inv. 3260), en De Volkstelling te Bethlehem (inv. 3637) van Pieter Bruegel de Oude ondergingen een bijzondere digitalisering met een multispectrale camera die ontwikkeld werd door Lumière Technology (Parijs). Deze technologie, die eveneens toegepast werd op de Mona Lisa en De dame met de hermelijn van Leonardo da Vinci, maakt het mogelijk onzichtbare informatie die zich in het infrarode en ultraviolette spectrum bevindt te onthullen. Deze informatie levert een schat aan gegevens op voor het onderzoek van deze werken. De multispectrale beelden zijn bovendien van een uitzonderlijk hoge resolutie waardoor het mogelijk wordt nauwelijks waarneembare details te identificeren.

Een tweede werk van Bruegel de Oude, De val van de opstandige engelen (inv. 584), onderging, dankzij het Google Art Project, eveneens een bijzonder digitaliseringsproces. De techniek werd in de eerste projectfase onder meer op De Nachtwacht van Rembrandt (Rijksmuseum Amsterdam) toegepast. Het verkregen beeld is samengesteld uit duizenden bestanden en telt ongeveer één miljard pixels. Om elke interferentie van het licht en eventuele trillingen van voorbijrijdend verkeer te vermijden, vonden de opnames in de KMSKB ´s nachts plaats. Het resultaat is opvallend: elke minutieuze lijnvoering van de compositie is zichtbaar.

Illustratie: Pieter Bruegel de Oude, De val van de opstandige engelen, detail, 1566, KMSKB-MRBAB

Bron: Persbericht KMSKB
 

google art project