Koninklijke Bibliotheek brengt meer dan 1,2 miljoen historische krantenpagina’s online

Sinds een tiental jaar is de Koninklijke Bibliotheek van België bezig met de grootschalige digitalisering van haar krantenverzamelingen. Maar liefst 3,5 miljoen krantenpagina’s werden reeds gedigitaliseerd, afkomstig uit een 100-tal Belgische dagbladen uit de periode 1831-1950. Bezoekers van de Koninklijke Bibliotheek konden deze pagina's al langer raadplegen binnen de muren van de bibliotheek. Nieuw is dat u nu ook thuis, vanuit uw zetel of bureaustoel, zo'n 1,2 miljoen krantenpagina's kunt oproepen en lezen.

BelgicaPress

Het ter beschikking stellen van de krantenpagina's gaat hand in hand met de lancering van een volledig vernieuwde en gebruiksvriendelijke interface, met daarachter een krachtige en geavanceerde zoekrobot, BelgicaPress. Dankzij de toepassing van het OCR-procedé (‘optical character recognition’) is het bovendien mogelijk om de gedigitaliseerde documenten op woordniveau te doorzoeken. De weg ligt daarmee open voor innovatief historisch en linguïstisch onderzoek.

Strikte regelgeving

De strikte Belgische auteurswetgeving laat niet toe de volledige gedigitaliseerde collectie online te zetten. Enkel de als rechtenvrij beschouwde pagina's komen hiervoor in aanmerking. Het jaar 1918 wordt daarbij als grens genomen, naar analogie met wat andere instellingen en zelfs uitgevers eerder al deden. De kranten die na deze datum verschenen, kunnen ook nu nog steeds enkel binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek worden geraadpleegd.

Het online plaatsen van de als rechtenvrij beschouwde pagina's gebeurt stapsgewijs omdat de pagina’s opnieuw moeten worden geïndexeerd. Sinds de lancering van BelgicaPress - op 24 april - kunt u alvast zeven belangrijke titels via het web doorzoeken: Het Handelsblad, L’Indépendance Belge, L’Echo De La Presse, Gazet Van Brussel, De Nieuwe Gids, De Nieuwe Standaard en Messager de Gand, samen goed voor zo’n 350.000 pagina’s. Daarna zullen dagelijks nieuwe pagina’s online komen.

Illustratie: Detail voorpagina Gazet van Brussel, 24 april 1918