'Koffietafelboek' geeft inkijk in uniek stukje immaterieel erfgoed

Gelieve de familie te volgen

Zondag 2 november is Allerzielen. Tijd om de doden te herdenken en stil te staan bij de manier waarop we afscheid nemen van wie ons dierbaar is. Onlosmakelijk verbonden met dat proces van afscheid nemen is de koffietafel, een traditie die vandaag de dag op verschillende manieren wordt ingevuld. In het boek Gelieve de familie te volgen maakt u kennis met zowel de klassieke koffietafel als zijn vele varianten, sprekend in beeld gebracht door Titus Simoens.

Aan de hand van originele foto’s, uiteenlopende tekstbijdragen, persoonlijke getuigenissen en beschrijvingen uit de Nederlandse literatuur en Vlaamse beeldfictie schetst dit boek de regionale verscheidenheid en recentere ontwikkelingen van de koffietafel. Waar komen deze manieren van afsluiten van de begrafenis vandaan en zijn ze wel zo nieuw of origineel? Ook Vlamingen uit diverse etnisch-culturele gemeenschappen vertellen hoe zij de traditie rond dodenmaaltijden in de Vlaamse context invullen.

Ook de praktische kant wordt niet vergeten: wie zorgt ervoor dat de bakker extra broodjes bakt, wie belegt ze, wie zet de zaal klaar en ruimt na afloop weer op? Tot slot werd aan een aantal Vlamingen gevraagd hoe zij hun eigen koffietafel zouden laten verlopen. Wil een kok zijn naasten met een driegangenmenu getroost weten? Waar brengt een cafébaas zijn familie na de begrafenis samen? Gelieve de familie te volgen biedt een opmerkelijke kijk op een alledaags en toch bijzonder onderwerp.

Op de radio

Op 31 oktober 2012 had Ruth Joos in het programma Joos (Radio 1) een gesprek met Marc Jacobs over koffietafels in Vlaanderen. U kan het gesprek hier herbeluisteren.

Bestelinformatie

Het boek Gelieve de familie te volgen bevat o.m. bijdragen van Marc Jacobs, Katrijn D’hamers en Rob Belemans. Manu Keirse verzorgt het voorwoord. Het boek werd uitgegeven i.s.m. Davidsfonds Uitgeverij, is verkrijgbaar bij FARO en kost 29,95 euro (incl. verzendingskosten). Bestellen kan via het online bestelformulier. U betaalt na levering en na ontvangst van de factuur.