KMSKA opent nieuw schilderijendepot

Minister van Cultuur Joke Schauvliege opende gisteren het nieuwe schilderijendepot van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het state-of-the-artkunstdepot voldoet aan alle internationale standaarden.

Zo’n 1.300 schilderijen blijven in het nieuwe depot tijdens de verdere verbouwing van het museumgebouw. Met de realisatie van het depot is het eerste stukje afgewerkt van het masterplan dat Claus en Kaan Architecten ontwikkelde. Bovendien zitten de verbouwingswerken op schema.

Optimale omstandigheden

Het nieuwe depot beantwoordt aan de strengste eisen op gebied van veiligheid en klimaatbeheersing en is stof- en trillingsvrij. Het heeft een inhoud van 4.575 m³ en bevindt zich in de kern van het oude museumgebouw. Vorig jaar verwijderde de aannemer daar nog een atoomkluis die er in de Koude Oorlog was ingebouwd.

Minister Schauvliege benadrukte in haar speech dat er al heel wat werk verzet is, ook al is dit aan de buitenkant van het gebouw niet meteen te zien: 540 m³ of 1.350 ton beton werd verwijderd, 81 ton staal afgevoerd en 48 vrachtwagens met puin waren er nodig om de ruimte leeg te krijgen. Om de wanden te schilderen werd 573 liter verf gebruikt. De afbraak van de atoomkluis nam 2.448 werkuren in beslag.

Het depot herbergt kunstwerken die gedurende de renovatiewerkzaamheden niet in bruikleen gegeven worden voor tentoonstellingen, of die te kwetsbaar of te groot zijn om verhuisd te worden. Ze werden door een luik op de eerste verdieping naar het depot getakeld. Het grootste doek dat zo neergelaten werd meet 4 m x 6,7 m; het zwaarste schilderij 645 kg.

Masterplan op schema

De inrichting van het kunstdepot is de eerste concrete realisatie van het masterplan dat Claus en Kaan Architecten in 2006 uitwerkte. Dit ingenieuze plan bestaat uit twee fasen. Fase 1 omvat de bouw van een intern schilderijendepot (nu voltooid) en sloop- en afbraakwerken. In september 2014 start fase 2: de renovatie van het bestaande museum, en de inplanting van een nieuw verticaal museum in de bestaande structuur. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Kunstwerken vinden in musea het huis dat ze nodig hebben. Het depot is daar het hart van. Vandaaruit vertrekken de werken naar het brede publiek en vinden ze er de veiligheid en de rust om op een comfortabele manier geborgen te blijven. Dit nieuwe depot in de prachtige kelder vormt dan ook voor het KMSKA de echte start van de 21ste eeuw.”

Ook tijdens de werken kan u de museumcollectie bekijken op diverse gastlocaties in en buiten Antwerpen. Diverse pakketten reizen de wereld rond. Alleen al in Antwerpen bezochten meer dan 230.000 bezoekers vorig jaar de tentoonstellingen van het KMSKA.

Zelf het depot bezoeken?

Op zaterdag 6 en zondag 7 april tussen 10.00 en 17.00 uur kan u het nieuwe kunstdepot bezoeken. Beide dagen is er plaats voor 500 bezoekers. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Meer info op de website van het KMSKA of +32 (0)3 224 95 69.

Illustratie: Inrichting van het nieuwe schilderijendepot 1, foto: Karin Borghouts
Bron bericht: Persbericht