Kabinet Sven Gatz krijgt vorm

Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brusselse Aangelegenheden heeft de voorbije week enkele nieuwe specialisten aangetrokken voor zijn kabinet. Eerder al was bekend dat Luc Jansegers de kabinetschef van de Brusselse minister uit de Vlaamse regering wordt.

Deze topambtenaar was tot voor kort administrateur-generaal van het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs en Studietoelagen. Hij werkte eerder voor de liberale ministers Patrick Dewael (Cultuur), Marleen Vanderpoorten (Onderwijs) en Dirk Van Mechelen (Begroting en Ruimtelijke Ordening). In de culturele sector deed hij onder meer bestuurservaring op bij meerdere instellingen.

Als adjunct-kabinetschef Cultuur trok Sven Gatz Stephanie D’Hose aan. Ze werkte eerder voor vice-minister-president Fientje Moerman en Gents schepen en Vlaams volksvertegenwoordiger Sas van Rouveroij. Het team Cultuur bestaat uit An Moons, Dominique Savelkoul, Marleen Platteau en Sigrid Bousset.

An Moons neemt op het kabinet film, beeldende kunst, musea en erfgoed onder haar hoede. De communicatiewetenschapster werkte na haar afstuderen verder als onderzoeker inzake media en cultuur aan de VUB. Ze was tot voor kort directeur van de Media, Arts & Design Faculty (MAD-faculty), de Limburgse kunsthogeschool. Daarvoor werkte ze voor Limburgs gedeputeerde Gilbert Van Baelen.

Historica Dominique Savelkoul (KUL) belandde al gauw op diverse directeursfuncties in de (internationale) culturele wereld: het Festival van Vlaanderen Gent-Brussel, The London Philharmonic Orchestra, The National Gallery en de RuhrTriennale. Daarna stond ze enkele jaren aan het hoofd van een internationale financiële nichespeler. In 2011 werd ze transitiemanager voor de fusie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen
en de Vlaamse Opera. Meer recent oefende ze dezelfde functie uit voor de fusie van de drie kunstensteunpunten (Vlaams Theaterinstituut, Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst en Muziekcentrum Vlaanderen).

Marleen Platteau is gepokt en gemazeld in het lokaal cultuurbeleid en het sociaal-cultureel werk. Als cultuurbeleidscoördinator in Ternat was ze verantwoordelijk voor de brede lokale cultuur- en vrijetijdssector. Ze is voorzitter van volkshogeschool Vormingplus Arch’educ Halle-Vilvoorde en voorzitter van de beoordelingscommissie Sociaal-Artistiek Werk. Tot haar overstap naar het kabinet volgde ze het lokaal cultuurmanagement op bij het Vlaams Steunpunt voor Lokaal Cultuurbeleid (Locus).

Sigrid Bousset ten slotte was tot deze week directeur van het internationaal literatuurhuis Passa Porta. Ze was jarenlang actief als dramaturge bij o.m. Kaaitheater, Jan Fabre, theaterhuis Victoria, Jan Lauwers en Anne-Teresa De Keersmaeker. Bousset zal deeltijds als adviseur het letterenbeleid opvolgen.

Voor de bevoegdheid Jeugd trok minister Gatz Filip Michiels aan. Hij was jaren lid, leider en groepsleider van een scoutsgroep en actief in een lokale jeugdraad. Hij was ook parlementair medewerker van verschillende liberale parlementsleden onder wie Sven Gatz.

Lieven Cobbaert neemt de leiding van het team Media op zich. Als de parlementaire medewerker van Open Vld-fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Tommelein werd Cobbaert de voorbije jaren goed vertrouwd met het mediabeleid. In het team Media krijgt Cobbaert ondersteuning van Wies Herpol.

Het team Brussel wordt geleid door Sigurd Vangermeersch. Hij was tot voor kort directeur afgevaardigd bestuurder bij Syntra Brussel. Eerder in zijn loopbaan volgde Vangermeersch het Vlaams beleid voor Brusselse Aangelegenheden op voor de Vlaamse ministers Bert Anciaux, Guy Vanhengel en Bart Somers. Hij werkte ook voor Guy Vanhengel als Brussels gewestminister. In het team Brussel gaat verder Sheraz Rafi aan de slag, die van het Brussels Huis voor het Nederlands overkomt.

Vanaf 1 oktober treedt Eva Vanhengel in dienst als woordvoerder. De communicatiewetenschapster begon haar loopbaan als onderzoeker bij SMIT/iMinds en werd later assistente aan de VUB. Nadien werkte ze als consultant in een communicatiebureau. Tot haar overstap naar het kabinet is ze PR- en marketingverantwoordelijke bij Andres nv. Op de communicatiedienst wordt ze ondersteund door Peter Dejaegher en Ziggy Vandebriel.

Fabienne Blavier en Sigrid Callebert vullen ten slotte op het kabinet de sleutelfuncties uit van respectievelijk kabinetssecretaris en raadgever Begroting. Het kabinet van minister Gatz zal de komende weken nog verder worden versterkt. Ook enkele externe opdrachthouders (Ernest Van Buynder, Willem Elias en Jan Kerremans) zullen het kabinet met een specifieke deeltijdse opdracht vervolledigen.

Bron: Persbericht