Jan Hoet (1936-2014) overleden

Het belang van kunstwetenschapper, tentoonstellingskunstenaar en organisator Jan Hoet (1936-2014) voor de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen was groot. Hij was mee verantwoordelijk voor de realisatie en lancering van een van de grote collectiebeherende erfgoedinstellingen in Vlaanderen, het S.M.A.K. in Gent. Met veel empathie nam hij ook de zorg op voor veel zogenaamde outsiderkunst en -erfgoed, dat in 2013 nog uitmondde in een prachtig project (Middle Gate 13 in Geel).

Heel in het bijzonder brengen we een (voor wat daarna de cultureel-erfgoedsector zou worden) cruciale tentoonstelling in herinnering: 'De beurs van Judocus Vijdt. Kunstkapitaal in Gent', in 1998 georganiseerd in het voormalige Bijlokemuseum te Gent. Samen met zijn inbreng in het Synergie 2000-project, zaaide hij zo mee de kiemen voor de internationaal opgemerkte innovatie in het erfgoedparadigma in het eerste decennium van de 21ste eeuw, die onder andere uitmondde in de ontwikkeling van het STAM in Gent.

Vlaanderen verloor vandaag een belangrijke voorvechter voor cultuur in het algemeen, en voor kunsten en erfgoed in het bijzonder.

Het hele FARO-team betuigt zijn innige deelneming bij het verlies van Jan Hoet. We wensen zijn familie, vrienden en collega's veel sterkte toe.

Lees meer over de verwezenlijkingen van Jan Hoet op deredactie.be en Cobra.be, waar u ook oude archiefbeelden kan bekijken.