ICE-Breker nodigt u uit op masterclass rond authenticiteit

Logo ICE-Breker

In de ICE-conventie van UNESCO (2003) is, in tegenstelling tot de Werelderfgoedconventie van 1972, geen sprake meer van 'authenticiteit' als criterium. Dit is een evolutie die goed weerspiegelt hoe de visie van onderzoekers, in het bijzonder Westerse antropologen en etnologen, geëvolueerd is. Maar hoe staan de verschillende stakeholders in de erfgoedpraktijk (beleid, borging ...) tegen deze grote verandering (op papier en in theorie)?

Dr. Chiara Bortolotto (Marie Curie Fellow, ULB) onderzocht hoe lokale experts, beleidsmakers en diverse geledingen binnen UNESCO zelf daar in realiteit mee omgaan. Hoe wordt er in UNESCO-kringen, tijdens en naast de vergaderingen over gesproken? Welk vertoog ontdek je in de dossiers die bij UNESCO worden ingediend? Negeren ze (het negeren van de) 'authenticiteit'-claims? Passen ze de spelregels toe? Heeft dit invloed op hoe over immaterieel erfgoed en over andere vormen van erfgoed gedacht wordt?

Op 9 oktober 2012 verzorgt dr. Chiara Bortolotto een masterclass met de titel 'Authenticity and intangible heritage between theory and practice'.
 
Deze masterclass is een initiatief van FARO. Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed, tapis plein (expertisecentrum erfgoedparticipatie  - focus ICE) en de onderzoekseenheid Kritische Erfgoedstudies van de Vrije Universiteit Brussel (SKAR).  Het is een nieuwe aflevering in de sinds 2011 gestarte reeks ICE-breker.

Wie? Dr. Chiara Bortolotto is een Italiaanse antropologe/etnologe. Ze is momenteel Marie-Curie fellow in het Laboratoire d’anthropologie des mondes contemporains van de ULB.  Naast diverse internationale peer reviewed artikels, publiceerde ze vorig jaar onder meer Bortolotto (C.), Le patrimoine culturel immatériel. Enjeux d’une nouvelle catégorie. Paris, Editions de la Maison des sciences de l’homme, 2011.

Praktische informatie vindt u in de FARO-kalender, waar u zich ook kan inschrijven.

Masterclass
immaterieel cultureel erfgoed