Hoe benutten archieven de kennis van gebruikers via het internet? Verslag van de Brabantse Archivarissendag 2010

Sfeerbeeld Brabantse Archivarissendag

Op 19 november 2010 vond de jaarlijkse Brabantse Archivarissendag plaats. Dit is een bijeenkomst van Belgische en Nederlandse archivarissen uit het oude hertogdom Brabant. Plaats van afspraak was de vroegere hoofdstad van de Nederlanden, Mechelen. De organisatie was in handen van het Stadsarchief Mechelen en het Regionaal Archief West-Brabant met medewerking van het Aartsbisschoppelijk Archief Mechelen-Brussel en de Kring van Archivarissen in de Provincie Antwerpen (KAPA).

Erfgoed- en congrescentrum Lamot vormde een mooi decor voor een studievoormiddag. Het thema was hoe archieven de kennis van gebruikers via het internet benutten. Archieven bieden via eigen websites, beeldbanken, Flickr, YouTube … een grote hoeveelheid documenten aan: gedigitaliseerde foto’s, kaarten, teksten … Vaak krijgen gebruikers de kans om commentaar te leveren bij de beschrijvingen, soms worden ze heel bewust aangespoord om mee te helpen aan de ontsluiting van bestanden. Daarnaast zijn er archieven met een forum waarop gebruikers terecht kunnen met vragen, allerhande opmerkingen en tips voor andere gebruikers. Uit dit alles ontstaat een grote hoeveelheid aan informatie: correcties, beschrijvingen, aanvullingen, anekdotes … De vraag is dan of archieven hier iets mee kunnen of willen doen en zo ja, hoe?

Om deze probleemstelling beter te kaderen, ging Bart De Nil (FARO) tijdens een inleidende lezing dieper in op wat archieven zoal kunnen doen met hun digitale content en hoe dit past in de evolutie naar de inrichting van virtuele leeszalen op het internet. Cruciaal daarbij is dat archieven niet zomaar informatie online aanbieden maar redeneren vanuit de gebruiker. Daarbij moeten ze rekening houden met de verschillende soorten gebruikers en diensten. Die vereisen allemaal een gerichte benadering, een eigen interface of enkele online tools. Eén algemene website waarop alles uniform aangeboden wordt, is dus niet meer van deze tijd.

Na deze theoretische inleiding maakten de deelnemers tijdens workshops kennis met verschillende praktijkvoorbeelden: foto’s beschrijven via de Flickr-pilot van het Nederlandse Nationaal Archief, het bezoekersforum van het Antwerpse FelixArchief, het Nederlandse genealogisch project 'Geboren in 1809' dat met een wiki werkt, … Gespreksleiders Tom Cobbaert (ADVN), Luud de Brouwer (RA Tilburg), Marie Juliette Marinus (FelixArchief) en Christian van der Ven (BHIC) leidden de geanimeerde gesprekken in goede banen. Een boeiend plenair debat onder leiding van Wim De Vos (Voorzitter van de Vlaamse Museumvereniging) sloot de voormiddag af.

In de namiddag was er een kennismaking met het rijke cultuurhistorische Mechelen. De deelnemers hadden de keuze uit een bezoek aan de vernieuwde Sint-Romboutstoren, een rondleiding in de Koninklijke Manufactuur De Wit, een historische- en een bierproefwandeling. Een receptie in het Stadhuis en een Bourgondisch diner in Brasserie Het Anker zorgden voor een feestelijk einde van de dag.

De Brabantse Archivarissendag 2011 vindt plaats in Bergen op Zoom.

Verslag: Dieter Viaene, Archivaris Stadsarchief Mechelen

Studiedag
digitale archieven
KAPA
contextualiseren
Brabantse Archivarissendag