Historisch onderzoek gaat digitaal

Veroorzaakt de digitale revolutie een totale omslag in het historisch onderzoek? Zetten nieuwe zoekmethoden de geschiedwetenschap op zijn kop? De BMGN – Low Countries Historical Review, het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift voor de geschiedenis van de Lage Landen, komt met een themanummer over Digital History. In deze speciale editie reflecteren Nederlandse en Belgische historici op de vragen die de digitale revolutie stelt aan hun vakgebied. Het nummer is nu verschenen en gratis online toegankelijk.

Het themanummer Digital History gaat over de methodologische veranderingen die technologische ontwikkelingen met zich meebrengen. Aan bod komen onder meer de digitalisering van analoge archiefcollecties en de gevolgen daarvan voor historici en de erfgoedsector, het werken met big data in groots opgezette onderzoeksprojecten versus de praktijk van digitaal historisch onderzoek op kleine schaal, de verhouding tussen digitale geschiedenis en publieksgeschiedenis en de vraag hoe historisch besef en geschiedschrijving in het digitale tijdperk veranderen. Ook wordt er gediscussieerd over het einde van de geesteswetenschappen 1.0.

De papieren versie van het themanummer werd gepresenteerd tijdens het eerste Nederlandse THATCamp in Den Haag, een open conferentie voor specialisten in digitale geesteswetenschappen en historici. Tijdens het ThatCamp werd ook de vernieuwde versie van www.historici.nl gelanceerd. Dat is een gezamenlijke website van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap (KNHG) en het Huygens ING en is ook voor Belgische historici en erfgoedwerkers een interessant portaal. Nieuwe mogelijkheden op de site zijn: documenten delen, onderzoeksmateriaal ontsluiten, samenwerken met collega’s, discussiëren over methoden en technieken. Vertrouwde onderdelen blijven de online bronnen, het nieuwsoverzicht met rapportages en reportages, vacatures, calls for papers, beurzen en prijzen.

Bron: KNHG / Huygens ING