#hetnieuwemuseum volgt werkzaamheden KMSKA op de voet

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is een museum in verandering. Letterlijk en figuurlijk. Terwijl het museumgebouw een spectaculaire verbouwing ondergaat, werkt het museumteam een gloednieuwe koers uit en gaat de museumwerking onverminderd voort. Die ingrijpende metamorfose kunt u nu ook op de voet volgen via de gloednieuwe microsite hetnieuwemuseum.be. De nieuwe microsite werd gelanceerd door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.

Via de nieuwe microsite wil het KMSKA het publiek nu al bij het museum van de toekomst betrekken. Deze responsieve site licht het ontwerp van KAAN Architecten toe, toont simulaties van de nieuwe zalen en laat verschillende medewerkers van de verbouwing aan het woord. Daarnaast toont de site hoe het voltallige museumteam aan het nieuwe museum werkt. Regelmatig verschijnen er updates over zowel de verbouwing als het nieuwe museumverhaal. Een timelapse camera, geplaatst op een hoge kraan, volgt de onophoudelijke voortgang van de verbouwingswerken op de voet. Het filmpje is eveneens te zien op arttube.nl.

Tweede fase

De tweede fase van de verbouwing is momenteel volop aan de gang. Die omvat de uitbreiding van de oppervlakte door extra volumes te bouwen in de zes oorspronkelijke binnenkoeren. De technische installaties krijgen een plek in de voorste twee kleinere patio’s. Daardoor komt er in het 19de-eeuwse gebouw extra ruimte vrij. In de overige 4 patio’s komt het nieuwe ‘verticaal’ museum, waarvan de staalstructuur nu al aanwezig is. Een 10-tal moderne zalen – hoge en lage, kleine en grote, lichte en donkere – zorgen voor een afwisselende sfeer. Door het gebruik van vides zal één zaal maar liefst 14 meter hoog zijn. Bovenop het verticale museum komt een grote U-vormige zaal, met speciaal ontworpen lichtkoepels die het daglicht via vides naar lagere niveaus leiden. Het ontwerp en de oorspronkelijke route van het 19de-eeuwse gebouw worden in ere hersteld. Het nieuwe museum zal niet te zien zijn vanuit het oude, en andersom. Het hele masterplan vergroot de tentoonstellingsruimte van het KMSKA met 40%.

Aan de voorzijde van het museum komt een publieksblok met een bibliotheek, een museumwinkel, een café, een auditorium, een garderobe, sanitair en ateliers voor workshops. De renovatiewerken aan de gevel starten eind 2017.

Het KMSKA heropent zijn deuren in 2019. In het najaar komt er een grote tentoonstelling over 16de-eeuwe Antwerpse schilderkunst: De eeuw van Bruegel. "Als je door het museum in wording wandelt, weet je dat het ongelofelijk wordt. Ik kijk enorm uit naar de dag waarop we de deuren kunnen openen”, aldus Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur en opdrachtgever van deze verbouwing.

www.hetnieuwemuseum.be

Foto: Luchtfoto KMSKA / Karin Borghouts, KMSKA
Bron: Persbericht

KMSKA