Het Groot Onderhoud 2014 | Beeldvorming in beeld. Schrijf nu in!

“Nieuws is de grootste onopgemerkte verslaving van onze tijd”, zo schrijft de Nederlandse columnist Rob Wijnenberg in de inleiding van zijn boekje De nieuwsfabriek. En hij heeft cijfers om dat te bewijzen. Volgens hem verbruiken tussen de 70 en 90 procent van alle volwassenen in de westerse wereld dagelijks nieuws. Nieuws is ook overal, en 24/24, 7 dagen op 7 beschikbaar. Nieuws, en bij uitbreiding de media, domineren het moderne leven. Vandaar de keuze voor ‘beeldvorming’ als thema voor het volgende Groot Onderhoud, op 14 oktober in Flagey.

“Zonder de media besta je niet.” Wat baat een schitterende expo, als deze ‘onder de korenmaat’ verborgen blijft? De media en erfgoedspelers zijn natuurlijke partners én hebben elkaar ook nodig. Cultureel erfgoed kan trouwens rekenen op heel wat belangstelling van de audiovisuele media en de geschreven pers. Maar die interesse is niet altijd gericht op het beeld dat we zelf willen brengen. De media richten zich in de eerste plaats op de actualiteit en focussen daarbij soms gemakkelijk op ‘calamiteiten’ met het erfgoed, op blockbustertentoonstellingen of op bekende figuren. Daar hebben we geen greep op, al hoeft dat ook niet. Maar om het belang en de waarde van cultureel erfgoed voor de samenleving ‘in beeld te brengen’, zijn de media toch broodnodige partners. We ontwikkelen er dus best een optimale vertrouwensrelatie mee.

En daartoe is het Groot Onderhoud, op dinsdag 14 oktober, in Flagey, het voormalig omroepcentrum van het NIR in de Brusselse gemeente Elsene, een uitgelezen gelegenheid. U vindt het volledige programma elders op deze website. Schrijf u vandaag nog in! U bent, net als honderden andere erfgoedwerkers én professionals uit de media, van harte welkom. Bovendien wordt op het einde van de dag ook de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed uitgereikt door Sven Gatz, de nieuwe minister van Cultuur. Het Groot Onderhoud is gratis.