Herdenking 100ste verjaardag van de Groote Oorlog (2014-2018)

Hoe herdenkt Vlaanderen de Groote Oorlog? Welke projecten en evenementen staan op stapel? Wat zijn de visie en de doelstellingen van de Vlaamse Regering hierrond? Wie en wat zijn de centrale projectgroep en het projectsecretariaat? Welke initiatieven worden genomen op internationaal, Vlaams en lokaal vlak?
Het Departement internationaal Vlaanderen lanceert vandaag een website rond het project 'Groote Oorlog'.
Met de wapenstilstand van 11 november 1918 kwam een einde aan een van de bloedigste conflicten in Europa. In de Westhoek alleen al sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden soldaten van meer dan vijftig nationaliteiten. ‘Passendale’, ‘Ieper’ en ‘Flanders Fields’ zijn stuk voor stuk namen die voor altijd in het internationaal geheugen zijn gegrift.

Hoewel het einde van de ‘Groote Oorlog’ ondertussen meer dan 90 jaar achter ons ligt en de laatste directe ooggetuigen ons nagenoeg allemaal zijn ontvallen, blijft het zinvol om de herdenking rond dit conflict en de lessen die we eruit kunnen trekken levendig te houden. De verhalen, de foto’s, de archieven, maar ook de vele tastbare en materiële getuigen dwingen ons na te denken over het verleden, maar ook over de toekomst. De herdenking van de Eerste Wereldoorlog heeft immers nog steeds een actuele betekenis en confronteert ons met universele waarden als vrijheid, tolerantie, vrede en democratie.

In de aanloop naar de herdenking van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog worden er in Vlaanderen, maar ook internationaal, heel wat initiatieven voorbereid. Om dit gericht te kunnen aanpakken op alle niveaus en binnen de verschillende betrokken beleidsdomeinen heeft de Vlaamse Regering beslist een projectsecretariaat op te richten.

De website iv.vlaanderen.be/2014-18

De Groote Oorlog