Hedendaagse kunst ontmoet erfgoed in Tweespoor

Tweespoor

In 2012 is Turnhout culturele hoofdstad van Vlaanderen en viert cultuurhuis de Warande haar veertigste verjaardag. Samen met Erfgoedcel Noorderkempen werd daarom het stadsproject 'Tweespoor' op touw gezet: een parcours met twee sporen doorheen Turnhout.

Tweespoor loopt van 17 maart tot en met 20 mei. Een erfgoedspoor loopt langs verschillende wijkhuizen in het centrum van de stad; een spoor van hedendaagse kunst loopt langs gekende en onverwachte locaties. Beide sporen kruisen elkaar geregeld, soms letterlijk, soms figuurlijk.

Voor het erfgoedgedeelte ging videokunstenares Ilke De Vries aan de slag met bewoners uit drie Turnhoutse buurten. Ze ging in op de verhalen over het verleden dat mensen nog kennen, maar ook wat ze weten ‘van horen zeggen’. Op basis van die gesprekken maakte De Vries een drietal video-installaties die samen ‘Het Innerlijk Archief’ heten, maar ook aparte titels dragen: Overmacht, De Zonderling en Verleiding. Ilke De Vries ging daarnaast aan de slag met de zeer rijke verzameling gedigitaliseerde 8mm-filmpjes van Erfgoedcel Noorderkempen. De video’s worden vertoond op een viertal locaties in Turnhout.

Voor het andere spoor, rond hedendaagse kunst, brengt Tweespoor een aantal kunstenaars samen die in het verleden van de Warande opmerkelijke zaken gedaan hebben samen met aankomende talenten uit de regio Turnhout en met enkele buitenlandse kunstenaars die reflecteren over wat kunst in de periferie kan zijn. Deelnemende kunstenaars zijn Philip Aguirre y Otegui, Guillaume Bijl, Line Boogaerts, Cristian Bors en Marius Ritiu, Vaast Colson, Lara Dhondt, Kris Gevers, Gerard Groenewoud en Tilly Buij, Marc Schepers, Marie Snauwaert, Anne-Mie Van Kerckhoven, Luk Van Soom, Liliane Vertessen, Marta Volkova en Slava Shevelenko, Laura Wilson en Tom Woestenborghs.

Meer informatie over het programma vindt u in bijlage. Tweespoor start op zaterdag 17 maart als onderdeel van het startweekend van Turnhout 2012, Culturele Hoofdstad van Vlaanderen.