Happy birthday dear Academie!

Happy birthday dear Academie!

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen wordt dit jaar 350 jaar. Tegelijkertijd wordt de gereputeerde Modeafdeling 50 jaar. Nog tot 26 januari 2014 staat heel Antwerpen daarom in het teken van de Academie en de clash tussen hedendaags artistiek geweld en historisch erfgoed.

Om het feestprogramma vorm te geven, sloegen de Koninklijke Academie – Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Antwerpen Open, het MoMu, het MAS, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen en M HKA de handen in elkaar.

Gevarieerd programma

Diverse musea, de publieke ruimte en de academiegebouwen zelf schotelen u een afwisselend programma voor, met een brede waaier aan activiteiten. Vanaf  8 september loopt in het MAS de tentoonstelling 350 Jaar Koninklijke Academie Voor Schone Kunsten Antwerpen. Modeontwerper en Academiedocent Walter Van Beirendonck en dr. Paul Huvenne, directeur van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zoeken er antwoorden op grote vragen: Is kunst een ambacht of een wetenschap? Moet kunst mooi zijn? Word je als kunstenaar geboren, of kun je kunst leren? En Antwerpse kunst, bestaat zoiets eigenlijk? Veteranen als Jacob Jordaens, David II Teniers, Vincent Van Gogh en Laurens Alma Tadema gaan in deze tentoonstelling in dialoog met recentere oud-studenten als Panamarenko, Fred Bervoets en Anne-Mie Van Kerckhoven. Een zwevende reconstructie van de 17de-eeuwse pronkzaal van de Academie neemt de bezoeker mee naar het prille begin. Verderop tekenen de huidige Academiestudenten live naar levend model. Een ruime selectie van topwerken uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten wordt aangevuld met topstukken uit de waardevolle collectie van de Academie, (inter)nationale bruikleengevers en eigen werk uit het bezit van tal van gereputeerde kunstenaars.

De vijftigste verjaardag van de Modeafdeling en het succesverhaal van de Antwerpse mode staat dan weer centraal in het MoMu (ModeMuseum provincie Antwerpen). In de expositie worden verschillende aspecten van het Antwerpse modeonderwijs doorheen haar eerste 50 jaar belicht: het specifieke curriculum van de afdeling en haar onderwijs- en evaluatiemethode, het belang van modegrafiek aan de hand van een selectie mode-illustraties, de verschillende generaties studenten en hun carrières, de vriendschap en de opkomst van de Zes van Antwerpen, het afstudeerwerk van de meest markante alumni en de eindejaarsshows.

Het programma omvat verder ook een aantal tentoonstellingen in de Academiegebouwen zelf, stadswandelingen en een tweedaagse symposium over het verleden, het heden en de toekomst, de zin en onzin van hoger kunstonderwijs. In het M HKA buigt de MUHKADEMIE zich over de rol van de academie én van het museum in een veranderende, post-institutionele kunstwereld. Gedurende drie maanden biedt het M HKA onderdak aan een reeks gesprekken, lessen, workshops, discussies en presentaties waarin de grenzen tussen artistieke praktijk, onderwijs en onderzoek afgetast worden.

Boek

Tot slot vertelt ook de publicatie In het spoor van de Academie. Kunsten in Antwerpen over 350 jaar bewogen geschiedenis van leerlingen en leraren aan de Antwerpse Academie. Aan de hand van het historische verhaal van de Academie volgt de lezer het spoor van de Academie. Het MAS, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, het Letterenhuis en de Collectie Antwerpen maakten uit de talloze Academiesporen een gevarieerde selectie: iconische maar ook bescheiden schilderijen, beeldhouwwerken, bouwwerken, tekeningen en documenten. Ze bepalen (het aangezicht van) de stad, zowel in de publieke ruimte als binnenskamers in kerken en musea.