Handbook on cultural web user interaction

Logo Minerva ECHet 'Handbook on cultural web user interaction' is één van de verwezenlijkingen van MINERVAeC, een project dat in het kader van het Europese eContentPlus-programma gesubsidieerd werd. Het project bracht een coördinerend netwerk van experten en belanghebbenden vanuit heel Europa samen en spitste zich toe op cultureel en wetenschappelijk erfgoed. Op basis van publicaties en andere activiteiten coördineerde MinervaEc de activiteiten van de lidstaten, mobiliseerde het partners en bood het oplossingen. Deze publicatie werd begeleid door de werkgroep ‘Quality, Accessibility and Usability’.

Het handboek richt zich tot culturele instellingen die met erfgoed bezig zijn en die nieuwe webapplicaties willen ontwerpen of hun oude willen actualiseren. De publicatie stelt de gebruiker centraal en vertrekt vanuit diens perspectief.

Een eerste hoofdstuk geeft een overzicht van gebruikers en de situatie waarmee de verschillende subcategorieën van cultureel-erfgoedinstellingen (musea, archieven, bibliotheken, …) geconfronteerd worden. Daarnaast wordt de link gelegd tussen de meer traditionele culturele webapplicaties en trends zoals web 2.0 en 3.0 die aan belang toenemen. Het handboek gaat in op de specifieke situaties voor archieven, bibliotheken, musea en tentoonstellingen en haalt hierbij enkele concrete voorbeelden aan.

In een tweede gedeelte wordt deze kennis toegepast om de lezer te begeleiden bij de keuze van een toepassing. Aan de hand van duidelijke vragen kan de meest geschikte toepassingen geselecteerd worden.

Het derde hoofdstuk biedt praktische instrumenten voor de evaluatie van de webtoepassingen. Het gaat om een zelfevaluatieformulier en een feedbackformulier.

Een vierde hoofdstuk is tenslotte gewijd aan het vindbaar maken van de webinhoud voor de gebruiker en geeft hierbij enkele geschikte instrumenten. Het gebruik van metadata zoals de Dublin Core standaard komt aan bod. Ook wordt informatie gegeven over synchronisatietechnieken (RSS) en het semantische web.

Het handboek is te vinden op de Minerva EC-website en vormt een aanvulling op volgende publicaties:

The Principles for quality of a cultural web application: a handbook (maart 2005)
The Handbook for quality in cultural websites: improving quality for citizens (vs. 1.2. November 2003)

Bron: Kunsten en Erfgoed