Gezocht: objecten en familiefilms over het Joodse leven voor en tijdens WO II

De vzw ‘Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten’ realiseert een permanente tentoonstelling over de vervolging van Joden en Zigeuners in België en Noord-Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het huidige museum, het Joods Museum van Deportatie en Verzet, is gelegen in de Dossinkazerne in Mechelen, die van 1942 tot 1944 als SS-Sammellager dienst deed. Van daaruit werden meer dan 25.000 Joden en 351 Zigeuners naar Auschwitz gedeporteerd.

Niet alleen wordt er tegenover de kazerne een nieuw museum gebouwd, de huidige collectie wordt eveneens uitgebreid. Zo is de organisatie nog steeds op zoek naar objecten en familiefilms die betrekking hebben op het Joodse leven voor en tijdens de bezetting. 'Objecten' zijn alle mogelijke voorwerpen die een emotionele waarde of een verhaal hebben. Zo kan iets eenvoudigs als een speelgoedje of boek dat door een Joods kind meegenomen werd naar zijn of haar onderduikadres een grote meerwaarde bieden voor het museum. Maar ook andere objecten, zoals bijvoorbeeld een fotokader met een familiefoto, voorwerpen die onderduikers nog snel aan hun buren ter bewaring gaven, en nadien terugkregen, een gebedssjaal, of andere voorwerpen die verwijzen naar de Joodse cultuur zijn van groot belang. Eigenaars die hun bezittingen liever niet uit handen geven, kunnen ze dan ook in bruikleen geven, of ze laten repliceren. Maar uiteraard mag u, indien u dat wenst, deze objecten ook schenken.

Amateurfamiliefilms ontbreken nog volledig in de collectie. In andere Europese landen, zoals Duitsland, Nederland of Hongarije, zijn echter al vrij veel amateurfilms teruggevonden. Dat doet vermoeden dat er ook voor België dergelijke films moeten bestaan. De vzw zoekt meer bepaald naar amateurfilmpjes waarop erg dagdagelijkse taferelen te zien zijn, zoals spelende kinderen, een familiebijeenkomst, vakantie en feesten uit de jaren dertig.

Indien u over dergelijke objecten of films beschikt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Liesbeth Vantorre, onderzoekster aan de Universiteit Antwerpen en betrokken bij de vernieuwing van het Joods Museum van Deportatie en Verzet: liesbeth.vantorre@ua.ac.be of +32 (0)3 265 52 26.

Joods Museum van Deportatie en Verzet