Geslaagd CORES-symposium

Op 17 juni jl. vond in Brugge het eerste CORES-symposium plaats. CORES staat voor het Competentieplatform voor Conservering en Restauratie van Boeken en Archief. Het betreft een samenwerking tussen Brugse archieven en erfgoedbibliotheken en Syntra West, die sinds 2008 een opleiding rond conservatie en restauratie van boeken en archief organiseert.

Met het CORES-symposium willen de organisatoren een nieuw tweejaarlijks platform creëren voor kennisuitwisseling tussen restauratoren en collectiebeheerders van boeken en archief. Met 104 deelnemers, waaronder 31 internationaal, heeft het CORES-symposium een bevlogen start genomen.

Vanuit het thema ‘de omgang met soepele banden, koperten en magisterbanden’ presenteerden nationale en internationale sprekers hun inzichten in een reeks boeiende lezingen. Hierna was het tijd om van dichtbij kennis te maken met een aantal restauraties. Als kers op de taart gingen de deelnemers ook op bezoek bij enkele Brugse archiefinstellingen.

In 2018 zal er een tweede editie van het CORES-symposium plaatsvinden. De opleidingen ‘Handboekbinden’ en ‘Restauratievakman van papier’ starten opnieuw in het najaar 2016.

Tekst & foto: Lothar Casteleyn, Erfgoedcel Brugge