Gebedshuizen, begraafplaatsen en orgels in de kijker tijdens eerste juniweekend

Diverse initiatieven richten begin juni hun spots op een heel bijzonder stukje erfgoed: dat van de gebedshuizen, begraafplaatsen en kerkorgels. Niet alleen is zondag 5 juni de slotdag van de Europese Week van de Begraafplaatsen, tijdens dat eerste juniweekend openen ook ongeveer 580 gebedshuizen hun deuren voor Open Kerkendagen. Wie graag zelf de benen strekt kan mee op fietstocht langs kerken, kerkhoven en orgels tussen Leuven en Averbode. En in de aanloop naar dit eerste juniweekend organiseert de provincie Vlaams-Brabant op vrijdag 3 juni een terugkomdag over inventarisatie, beheer en herwaardering van plattelandskerkhoven in Vlaams-Brabant.

Open Kerkendagen

Het thema van de negende editie van de Open Kerkendagen is 'Klanken & Stilte', meteen een uitnodiging om op alle mogelijke manieren te luisteren naar religieuze gebouwen. In ruim 580 gebedshuizen verspreid over het hele land kunt u een weekend lang terecht voor orgel- en beiaardconcerten, klokkengelui, koorgezang, intieme concerten met klankschalen maar ook geleide bezoeken, lezingen, vertelwandelingen, zoektochten, tentoonstellingen of momenten van bezinning en stilte, stiltewandelingen, yoga en zoveel meer. Niet alleen rooms-katholieke kerken zijn in het aanbod vertegenwoordigd, ook andere gebedshuizen heten u van harte welkom.

Open Kerkendagen is een organisatie van de vzw Open Kerken, dat zich inzet voor de herwaardering van religieus erfgoed. De vzw beheert een netwerk van open & gastvrije gebedshuizen in België, Noord-Frankrijk en Luxemburg. Meer informatie over Open Kerkendagen, met een volledig overzicht van het programma, vindt u hier.

Europese Week van de Begraafplaatsen

Een hele week lang, van 28 mei tot 5 juni, zetten steden en gemeenten, kerkfabrieken en geschied- en heemkringen hun funerair erfgoed extra in de kijker. Op het programma staan allerlei activiteiten, rondleidingen, tentoonstellingen en demonstraties waarin u meer te weten komt over rituelen en kunstuitingen op de begraafplaats. Niet alleen in Vlaanderen trouwens: de Week van de Begraafplaatsen is een initiatief van ASCE, de Association of Significant Cemeteries in Europe. Bij deze organisatie zijn om en bij de 180 begraafplaatsen uit meer dan twintig Europese landen aangesloten. In Vlaanderen wordt het evenement georganiseerd door Epitaaf vzw en vzw Grafzerkje. Meer informatie over het programma vindt u hier.

Terugkomdag provincie Vlaams-Brabant

Bij het beheer en de herwaardering van kerkhoven en begraafplaatsen komen verschillende aspecten kijken. Om de betrokkenen - lokale overheden, kerkfabrieken, heemkringen en erfgoedcellen - te begeleiden bij deze uitdaging organiseerde provincie Vlaams-Brabant in 2014 een studiedag en werd een praktisch draaiboek uitgegeven. Vermits de aandacht voor dit funerair erfgoed aan de orde blijft, organiseert de provincie Vlaams-Brabant een terugkomdag in de Sint-Antonius Abt kerk van Wolfsdonk. Naast recente goede praktijken krijgt u een toelichting over de ontwikkelingen in het wetgevend en beleidsmatig kader, in het ondersteuningsbeleid van overheden en in vormen van as- en lijkbezorging.

Fietstocht

Nog in Vlaams-Brabant heeft de projectgroep de TOCHT op initiatief van de Kerkfabriek Sint-Antonius Abt Wolfsdonk en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant een nieuwe fietstocht uitgewerkt langs kerken, kerkhoven en orgels tussen Leuven en Averbode. De vele mooie kerken van het Hageland bezitten immers vaak pareltjes van orgels en zijn omgeven door unieke plattelandskerkhoven. De fietstocht omvat twee lussen (en een Leuvense uitbreiding) die twintig sites met waardevolle orgels en kerkhoven met elkaar verbindt. Een rijk geïllustreerde publicatie brengt de verhalen van deze sites verder tot leven. Via QR-bordjes langsheen het traject wordt nog extra informatie aangereikt.
 
Op zondag 5 juni wordt deze nieuwe fietsroute ingereden. Op de twintig sites worden de hele dag door activiteiten georganiseerd. In de kerken van Wolfsdonk (10.30 uur) en Vlierbeek (15.00 uur) wordt tijdens een concert ook het boek 'Langs kerken, kerkhoven en orgels tussen Leuven en Averbode' voorgesteld. Het boek is die dag ook te koop op de deelnemende sites. Een volledig programma vindt u hier.

Illustratie: Sint-Pieterskerk Leuven. Foto: Open Kerken

Evenement
religieus erfgoed
funerair erfgoed
Open Kerkendagen