Ga mee op schattenjacht met Vlieg

(c) Annemie Van Hove

Deze week gaven Vlaams minister Joke Schauvliege en Leuvense schepen Denise Vandevoort in de Kruidtuin van Leuven het startschot voor de vierde editie van de Schatten van Vlieg. ‘Kom uit en Vlieg’: de hele zomer lang schattenjagen op familiemaat in meer dan 260 Vlaamse cultuur- en vrijetijdsorganisaties.

Van 26 juni tot 1 september gaan kinderen op zoek naar schatkisten waarin ze een kippenpootring vinden die leidt naar één van de 40.000 eieren uit het kunstwerk ‘De Wachtkamer’ van Koen Vanmechelen. Van de 40.000 eieren in de Oranjerie van de Kruidtuin is slechts één eitje bevrucht. De kip die eruit geboren wordt, is de eerste van de volgende generatie in Vanmechelens Cosmopolitan Chicken Project. Enkel kinderen kunnen haar het leven geven door de geheime code in hun schatkist in te geven op UiTmetVlieg.be.

Samen met een kunst-educatieve workshop en een set speelkaarten maakt Vlieg het jonge volkje dit jaar zo warm voor hedendaagse kunst. Met het zijtraject Stadspiraten brengt Vlieg kinderen uit stadswijken tegelijk in contact met kunst en erfgoed in hun buurt. In 2012 bracht de actie 40.000 kinderen en families op de been.  

"Onderschat ze nooit: kinderen zijn slim en snel, doorzien soms meer patronen, leggen creatieve verbanden en hebben ongegeneerd meer verbeelding dan vele volwassenen. Waarom zouden we ze dan niét in contact brengen met hedendaagse kunst? Dat is het opzet van de vierde ‘Schatten van Vlieg’-campagne. Het wordt alweer een ontdekkingstocht die kinderen en gezinnen op het spoor zet van nieuwe belevenissen." Aldus minister Joke Schauvliege.  

Kinderen en hedendaagse kunst, een onverzoenbare combinatie?

Onder de slogan ‘Kom uit en vlieg’ focust de actie dit jaar voor het eerst op een thema, kinderen en hedendaagse kunst. Het kunstwerk, een kunst-educatieve workshop op kindermaat van KUNSTWERKT en een set speelkaarten voor thuis moeten hiervoor zorgen.

Ook kinderen voor wie cultuur niet evident is, geeft Vlieg ‘culturele vleugels’ via het nevenproject Stadspiraten in de stadswijken van Antwerpen, Brussel, Gent, Genk, Knokke-Heist en Leuven. Daar komen ze in contact met kunst en erfgoed in hun buurt. Jeugdwerkingen en cultuurhuizen slaan hiervoor de handen in elkaar, gecoördineerd door CultuurNet Vlaanderen en Bougie vzw.

De actie loopt tot 1 september in heel Vlaanderen. Op 9 september zijn de winnaar én de nieuwe kip bekend. Alle deelnemende locaties vindt u via de website van CultuurNet Vlaanderen.

Kom uit en Vlieg is een initiatief van CultuurNet Vlaanderen met de steun van de Vlaamse overheid, i.s.m. Open University of Diversity, KUNSTWERKT, BAM, LOCUS, de Stad Leuven, Bougie vzw, Ketnet, Stichting Lezen, Z33, Egmont Toys en Jekino.

Illustratie: (c) Annemie Van Hove
Bron: Persbericht CultuurNet Vlaanderen