Fonds Michel Wittock ondersteunt boekencollectie Bibliotheca Wittockiana

Afbeelding van een boekband

In de schoot van de Koning Boudewijnstichting werd onlangs het Fonds Michel Wittock opgericht. Het nieuwe erfgoedfonds legt zich toe op de samenstelling, de conservering, de promotie en het beheer van collecties kostbare en zeldzame boeken, bibliografische documenten en andere waardevolle voorwerpen uit het boekbedrijf en de boekbinderij. Meer in het bijzonder is het de bedoeling de collectie en de wetenschappelijke activiteiten van de Bibliotheca Wittockiana te bestendigen.

Stichter Michel Wittock, verzamelaar van een prachtige collectie Europese boekbanden, vertrouwde het meest representatieve deel van zijn collectie toe aan het Fonds. Het betreft een uitzonderlijke collectie Belgische oude, moderne en hedendaagse boekbanden, het Fonds Valère-Gille met de meubels uit zijn bureau ontworpen door Paul Hankar en het geheel van manuscripten en briefwisseling die getuigen van de culturele en literaire dynamiek van ‘La Jeune Belgique’, het Fonds Lucien Bonaparte, de integrale verzameling, al dan niet gebonden, boeken geïnspireerd op de poëzie van Pierre Lecuire en ontworpen door kunstenaars, het geheel van de documentatie en de archieven van de Wittockiana en, last but not least, een selectie van meesterwerken uit de boekbindkunst van museale waarde, bedacht en gerealiseerd buiten België (hoofdzakelijk in Frankrijk) in de loop van de laatste vijf eeuwen. De verzameling blijft ondergebracht in de Bibliotheca Wittockiana.

Van 5 mei tot en met 1 oktober 2011 presenteert de Koning Boudewijnstichting in samenwerking met de Bibliotheca Wittockiana al meteen een eerste publieksevenement. De tentoonstelling 'Het Fonds Michel Wittock: van passie tot schenking' belicht de kern van de schenking en vormt daarmee een bloemlezing van het Fonds Wittock.

Bron: Koning Boudewijnstichting