Flandrica.be plaatst Vlaamse letterschatten online

Oud is in | Flandrica.be campagnebeeld

Flandrica.be, de nieuwe online erfgoedbibliotheek, werd woensdag officieel aan het publiek voorgesteld tijdens een feestelijke bijeenkomst in Leuven. Voortaan kan u vanuit uw luie zetel of aan uw bureau grasduinen in deze online schatkamer vol prachtig geïllustreerde handschriften, kostbare oude drukken en ander historisch materiaal. Flandrica.be biedt zowel een unieke kijk op ons verleden als inspiratie voor de toekomst.

De nieuwe portaalsite bevat zowel publicaties die in Vlaanderen of door Vlamingen in het buitenland worden uitgegeven, evenals alle relevante buitenlandse publicaties die in hoofdzaak over Vlaanderen handelen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. Naast topstukken of werken van literaire grootheden vindt u in Flandrica.be ook documenten van alledag zoals kookboeken, liedjesteksten, catechismussen, studentenaantekeningen enzovoort.

De nadruk van Flandrica.be ligt op visueel attractief of cultuurhistorisch interessant materiaal, dat ter beschikking wordt gesteld in een hoogwaardige kwaliteit en ruim wordt gecontextualiseerd, onder andere via toelichtende beschrijvingen en rondleidingen. Momenteel bevat de collectie zo'n 425 stuks. In de toekomst zal Flandrica.be voortdurend worden aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal en nieuwe functionaliteiten.

Bladeren in de collectie

Flandrica.be wil iedereen die interesse heeft in cultuur of  geschiedenis op een inspirerende en intuïtieve manier kennis laten maken met het vaak onbekende cultureel erfgoed dat in onze bibliotheken ligt. Via de carrousel op de startpagina kan u door de collectie browsen. Met een klik op één van de vele trefwoorden presenteert Flandrica.be telkens nieuwe selecties. Maar er is meer. Via de tijdbalk kan u bijvoorbeeld zien dat het mirakelverhaal Kint-baerenden man in dicht beschreven door den heer Philipphus Jongheryx pastor in Coolkercke drie jaar eerder verscheen dan Corporis humani anatomiæ liber primus, een leerboek over de menselijke anatomie van de professor geneeskunde Philippus Verheyen. Wie nieuwsgierig is naar wat er in zijn regio zoal is uitgegeven kan de mooie kaartweergave consulteren. De handige overzichtspagina van de dertien hoofdthema's illustreert dat deze online-bibliotheek voor elk wat wils bevat. De rubriek 'De collectie' tot slot toont per bibliotheek de stukken die zij hebben bijgedragen aan Flandrica.be.

Flandrica.be zet honderden boeiende werken in de vitrine. Om te vermijden dat men door de bomen het bos niet meer ziet, biedt de website ook verschillende rondleidingen. Die wijzen bezoekers de weg langs een tiental documenten die thematisch met elkaar verbonden zijn en voert bijvoorbeeld langs topstukken die door de Vlaamse overheid zijn erkend: de Rubensen en Van Eycks van onze erfgoedbibliotheken. Deze werken, die zelden het donker van de kluis verlaten, kunnen nu door iedereen worden doorbladerd via internet. Een andere neemt u mee naar verdwenen plekken en een derde is gewijd aan Vlamingen in de wereld.

Rood en zwart

In de grafische uitwerking van Flandrica.be wordt heel wat zwart en rood gebruikt. Deze kleuren versterken niet alleen de weergave van de historische documenten, ze refereren ook naar de opmaak ervan. Want bij de eerste drukwerken die van de persen kwamen werd er, naast de zwarte hoofdtekst, soms ook rode inkt gebruikt. Deze techniek werd al in middeleeuwse handschriften toegepast om de aandacht te trekken naar bepaalde elementen zoals opschriften, beginletters en paragraaftekens om de structuur voor de lezer duidelijker te maken. Dergelijke tweekleurendrukken namen veel tijd in beslag en waren dus kostbaarder.

Samenwerking

Flandrica.be is een uitzonderlijk samenwerkingsproject van de zes partnerbibliotheken van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek: behalve de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de Openbare Bibliotheek van Brugge en de Provinciale Bibliotheek van Limburg, werkten ook de drie universiteitsbibliotheken van Antwerpen, Gent en Leuven hier actief aan mee. De technische realisatie van de website was in handen van LIBIS. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek, die het project coördineert, ontvangt steun van de Vlaamse overheid.

Meer weten over Flandrica.be? Bezoek de website of lees het volledige persbericht.