Flandrica.be nadert lancering

Op 15 november zal Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be voorstellen aan het publiek. Noteer deze datum alvast in uw agenda!

Flandrica.be wordt een portaalsite voor integraal gedigitaliseerd materiaal uit Vlaamse erfgoedbibliotheken. Het corpus zal bestaan uit 'Flandrica', publicaties geproduceerd in Vlaanderen of handelend over Vlaanderen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. Via het aanbieden van cultuurhistorisch interessant materiaal, ter beschikking gesteld in een hoogwaardige kwaliteit en ruim gecontextualiseerd, wil Flandrica.be onderzoekers en cultuurliefhebbers in binnen- en buitenland een blik gunnen op de rijkdom van de collecties in Vlaanderen. De inhoud van Flandrica.be zal ook worden opgenomen in Europeana.

Volgens de laatste projectnieuwsbrief, die eind juni verscheen, wordt momenteel druk gewerkt aan het verder inscannen van de geselecteerde collectiestukken. Deze operatie gebeurt in drie fasen en zit op schema. Daarnaast wordt elke digitale kopie voorzien van metadata, bestaande uit de bibliografische gegevens plus extra trefwoorden, afbeeldingen en een beschrijvende tekst. Van de werken die initieel in Flandrica.be te vinden zullen zijn, is inmiddels 64% van een volledige 'context' voorzien.

Flandrica.be is een samenwerkingsproject van zes erfgoedbibliotheken, onder de vlag van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Wie op de hoogte wil blijven van het project, kan zich abonneren op de projectnieuwsbrief of surfen naar de projectwebsite.